Alacsony Magyarország részesedése a szélenergia-kapacitásból

Magyarország részesedése az európai szélenergia-kapacitásból nem éri el az 1 százalékot – mondta Jacopo Moccia, az Európai Szélenergia Társaság tisztségviselője a társaság által pénteken Budapesten rendezett konferencián

Európában jelenleg 127 ezer megawatt beépített szélenergia-kapacitás található, ennek ötöde Dániában, 11-11 százaléka Spanyolországban és Portugáliában van – mondta Jacopo Moccia. Az Európai Unió célkitűzése, hogy a teljes felhasznált energia 12-14 százalékát adja a szél 2020-ra, 2030-ra pedig megközelítse a 30 százalékot.

A villamosenergia-termelésen belül a szélenergiának 2020-ra 30-35 százalékot kell elérnie, Magyarország 13 százalékot célzott meg – mondta Hercsuth Andrea, az Európai Bizottság Közlekedés és Energia Főigazgatóságának munkatársa. A magyar szélerőmű-kapacitás jelenleg 176 megawatt, amelynek zöme Mosonmagyaróvár-Csorna térségében található – mondta Tóth Péter, a Magyar Szélenergia Társaság elnöke. Az elhelyezést az itt futó szélcsatorna indokolja, az E.ON, mint villamosenergia-szolgáltató ezért tudatosan telepíti a szélparkokat. Miután ez a társaság forgalmazza a villamosenergia-felhasználás 46 százalékát, így érdekelt a termelésben is. Annál inkább, mivel az erőművi kapacitásoknak mindössze 3,6 százalékát birtokolja. Az elnök kifogásolta, hogy a magyar rendszerirányító mindössze 330 megawatt szélenergiát tud kezelni.

Ajánlott tartalom

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta a BBC hírportálja.