Aláírásgyűjtés indult a tervezett aranybányászat ellen

A tervezett arany- és nehézfémbányászat elleni tiltakozásul aláírásgyűjtési akciót indított a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a majdani fémkitermelés által érintett Beregszász környéki településeken – írta csütörtökön megjelent számában a beregszászi Kárpátalja című hetilap.

A kiadvány emlékeztet arra, hogy a beregszászi járási Nagymuzsaly és Nagybereg helyi önkormányzatai tavaly novemberben engedélyezték a kijevi székhelyű Nadra Ukrajini nemzeti részvénytársaságnak a területükön lévő aranylelőhelyek felderítését és feltárását, valamint a kitermelés folytatását a nagymuzsalyi aranybányában, s ezt tavaly decemberben jóváhagyta a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) is. A cikk szerint az érintett falvak lakossága körében nagy felháborodást keltett, hogy a nagymuzsalyi önkormányzat bárminemű feltétel nélkül megadta a bányászati jogot a részvénytársaságnak. Az ügy kapcsán Jakab Erika beregszászi járási képviselő, a KMKSZ nagymuzsalyi alapszervezetének elnöke a lapnak a többi között elmondta: „a kiadott engedélyben nincs behatárolva a bányászat pontos helye, ami azt jelenti, hogy szükség esetén túrhatnak bárhol, lakott területen ugyanúgy, mint gyümölcsösökben”. Mint kifejtette, az engedély nehézfémbányászatot említ, mindenféle feltétel és kritérium nélkül.

Ugyanakkor a megkérdezett szakemberek szerint a nehézfémek kitermelését csak ciános módszerrel lehet megvalósítani – tette hozzá –, ami hosszú távon környezeti katasztrófát jelent a környék számára. „Ezért a KMKSZ legutóbbi járási választmányi ülésén úgy határoztunk, hogy Nagymuzsalyban, Benében, Borzsován és Kovászón is megkezdjük az aláírásgyűjtést a nehézfémbányászat beindítása ellen” – közölte, megjegyezve, hogy néhány nap alatt Nagymuzsalyban több mint 700 aláírás gyűlt össze Jakab Erika hangsúlyozta: mindent megtesznek azért, hogy idegen, kijevi pénzemberek érdekei miatt ne tegyék tönkre a környezetüket, gyermekeik és unokáik jövőjét.

Ajánlott tartalom

Az orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez

Az elefántokat az agyaruk miatt gyilkoló orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez egy új tanulmány szerint.