Aláírásgyűjtés indult a tervezett aranybányászat ellen

A tervezett arany- és nehézfémbányászat elleni tiltakozásul aláírásgyűjtési akciót indított a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a majdani fémkitermelés által érintett Beregszász környéki településeken – írta csütörtökön megjelent számában a beregszászi Kárpátalja című hetilap.

A kiadvány emlékeztet arra, hogy a beregszászi járási Nagymuzsaly és Nagybereg helyi önkormányzatai tavaly novemberben engedélyezték a kijevi székhelyű Nadra Ukrajini nemzeti részvénytársaságnak a területükön lévő aranylelőhelyek felderítését és feltárását, valamint a kitermelés folytatását a nagymuzsalyi aranybányában, s ezt tavaly decemberben jóváhagyta a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) is. A cikk szerint az érintett falvak lakossága körében nagy felháborodást keltett, hogy a nagymuzsalyi önkormányzat bárminemű feltétel nélkül megadta a bányászati jogot a részvénytársaságnak. Az ügy kapcsán Jakab Erika beregszászi járási képviselő, a KMKSZ nagymuzsalyi alapszervezetének elnöke a lapnak a többi között elmondta: „a kiadott engedélyben nincs behatárolva a bányászat pontos helye, ami azt jelenti, hogy szükség esetén túrhatnak bárhol, lakott területen ugyanúgy, mint gyümölcsösökben”. Mint kifejtette, az engedély nehézfémbányászatot említ, mindenféle feltétel és kritérium nélkül.

Ugyanakkor a megkérdezett szakemberek szerint a nehézfémek kitermelését csak ciános módszerrel lehet megvalósítani – tette hozzá –, ami hosszú távon környezeti katasztrófát jelent a környék számára. „Ezért a KMKSZ legutóbbi járási választmányi ülésén úgy határoztunk, hogy Nagymuzsalyban, Benében, Borzsován és Kovászón is megkezdjük az aláírásgyűjtést a nehézfémbányászat beindítása ellen” – közölte, megjegyezve, hogy néhány nap alatt Nagymuzsalyban több mint 700 aláírás gyűlt össze Jakab Erika hangsúlyozta: mindent megtesznek azért, hogy idegen, kijevi pénzemberek érdekei miatt ne tegyék tönkre a környezetüket, gyermekeik és unokáik jövőjét.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.