Elektromos energia termelésére kívánják használni a velencei kikötőben képződő algát, amely így az óváros villamosenergia-szükségletének akár a felét biztosíthatná.

Algából nyernének energiát Velencében

Elektromos energia termelésére kívánják használni a velencei kikötőben képződő algát, amely így az óváros villamosenergia-szükségletének akár a felét biztosíthatná.

A La Repubblica című lap szerint egy, az amerikai Solena Group által szabadalmaztatott ötletről van szó, amelyet Olaszországban az Enalg társaság és a velencei kikötő fejlesztene tovább. Az Adriai-tengerben az évtizedek alatt elszaporodott, bűzt árasztó algát kívánják jövedelmező természeti erőforrássá változtatni.

A hatóságok úgy tervezik, hogy az “erőművet” a Velencétől 20 kilométerre fekvő Porto Marghera ipari területen építik fel. Az itt megtermelt 40 megawatt megtermelt elektromos áram – amely a történelmi városmag energiafelhasználásának a felével egyenlő – egyben megoldaná a város környezeti problémáját is, amelyet a tengerjárók kikötése okoz. Ha a terv megvalósul, a hajókat köteleznék motorjuk kikapcsolására, és amíg a kikötőben tartózkodnak, csak az algákból származó tiszta energiát használhatnák fel.

Az évi 120 ezer tonna mikroalga szolgáltatja az alapanyagot, amelyet műanyag hengerekben fognak vízzel és széndioxiddal kezelni, majd kiszárítani. Ezután centrifugába kerül az alga, és 4 ezer foknál melegebbre fűtik, ami szétválasztja a biomassza molekuláit, így nyerik a turbina meghajtásához szükséges gázt. Az égés gáztartalmú maradékát újrahasznosítják a hengerekben, a melléktermékként keletkező természetes kovakövet pedig építkezéseken hasznosítják, ily módon az üzem működése a környezetet egyáltalán nem szennyezi.

Az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében ügyelnek majd arra is, hogy az alga “helybeli” legyen, hogy ha véletlenül a nyílt tengerbe kerülne, ne borítsa fel az ökológiai egyensúlyt.

A kikötői hatóságok szakemberei szerint a létesítmény megépítéséhez két év szükséges, de egyelőre még nem kapták meg a várostól az engedélyt.

Ajánlott tartalom

8 milliárd forintért építenek biomassza-fűtőművet Kecskeméten

Mintegy 8,5 milliárd forint összegű fejlesztéssel biomassza-fűtőművet létesít és új távhő gerincvezetékeket épít ki a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. a városban - közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.