Alig jutott szerep a klímatudománynak a koppenhágai tudósításokban

A tavaly decemberi koppenhágai klímacsúcsról szóló cikkeknek kevesebb mint 10 százaléka foglalkozott elsősorban a klímatudománnyal, ugyanakkor például a Kelet-angliai Egyetemen kipattant e-mail botrány tovagyűrűzése indokolatlanul nagy súlyt kapott a tudósításokban – derül ki egy hétfőn közzétett brit tanulmányból.

Az Oxfordi Egyetem újságírás-kutató intézete (RISJ) négyszáz klímacsúcsról szóló cikket megvizsgálva arra az álláspontra jutott, hogy újra kellene gondolni a hasonló konferenciákról való tudósítás elveit, és nagyobb súlyt adni az események alapvető hátterét képező tudományos tartalmaknak.
“Több párbeszédre van szükség a tudósok, az újságírók és a szakpolitikusok között arról, hogyan őrizhető meg a klímaváltozáshoz hasonló lassú folyású, de rendkívül jelentős témák érdekessége, vonzereje a világ legkülönfélébb közönségei számára” – fogalmazott James Painter, az egyik szerző.
A koppenhágai klímacsúcs a 12 vizsgált ország közül Brazíliában és Indiában kapott a legnagyobb teret a nyomtatott sajtóban, de nagy volt a médiaérdeklődés Ausztráliában és Nagy-Britanniában is. A klímakonferencia a legkevésbé Nigéria, Oroszország és Egyiptom újságíróit hozta lázba.

James Painter szerint a klímatudomány nagyobb médiasúlyának elérésére az egyik lehetséges mód az lenne, ha növelnék a sajtókapcsolatokért felelős munkatársak számát a tudományos intézményeknél. Példaképpen megemlítette, hogy míg a Greenpeace húszfős médiastábbal érkezett a dán fővárosba, addig 250 jelenlévő egyetem összesen csupán 12 főt alkalmazott erre a célra.
A szerző szerint az is előremutató lenne, ha a sajtóban nagyobb hangsúlyt kapnának az éghajlatváltozás várható következményei, méghozzá lehetőleg látványos, új technológiák alkalmazásával.

Ajánlott tartalom

Agrárminisztérium: a magyar gazdák és az agrárium szolgálatában az Agrárközgazdasági Intézet

Minden ágazatnak és ezen belül minden szakpolitikának, minden minisztériumnak szüksége van egy olyan tudásbázisú intézményre, mint az Agrárközgazdasági Intézet, ami a tudásnak minden elemét magas szinten műveli az adatgyűjtéstől a társadalmasításig - mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, az 2024. évi Gazdálkodás és AKI70 konferencián az AM tájékoztatása szerint.