Aligátorteknőst fogtak ki egy Pest megyei patakból

Aligátorteknőst fogtak ki a Pest megyei Püspökhatvanban, a Galga-patakból.

A falusiak attól tartanak, hogy több példány is élhet a sekély vízben, ezért a gyerekeket nem engedik a patakhoz – írta a Hír24.hu szerdán. Schütz Éva állatorvos az MTI-nek elmondta, hogy az aligátorteknős vörös listás fajnak számít, azaz a kihalás veszélyezteti; Magyarországon nem tartható fogságban. Hozzátette: az aligátorteknős ugyan veszélyes állatnak számít, de annak kicsi az esélye, hogy embert támadjon meg. Az aligátorteknős észak-amerikai faj, így a magyarországi éghajlat megfelel neki. Életben tud maradni akár a szabadban is, de az állatorvos szerint elég ritka eset, hogy egy példánya patakból kerüljön elő.

Schütz Éva úgy véli, hogy a korábban otthon tartott teknősét engedte valaki szabadon, ami egy másik amerikai faj, az ékszerteknős esetében elég gyakori eset. A Wikipedia szerint az aligátorteknős páncélhossza 36-80 centiméter, testtömege akár a húsz kilogrammot is elérheti. A hímek valamivel kisebbek a nőstényeknél. Az aligátorteknős erős szájában nincsenek fogak, hanem éles, csőrszerű, horgas szarukávák szegélyezik a felső állcsontját és az állkapcsát, amelyekkel felaprítja a zsákmányát. A darabolást a mellső lábán lévő éles, erős karmok segítik. A nyelve hegyén lévő, kukacra emlékeztető, mozgatható kinövés nagyban segíti a vadászatban, ugyanis odavonzza a halakat  – mondta Schütz Éva.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.