Alkotmánybíróságnál támadják meg a zöldkártya-rendeletet

Alkotmánybírósághoz fordul és polgári peres eljárás útján kártérítést követelne az államtól az idén február 17.-én megalakult Zöldkártyások Érdekvédelmi Egyesülete (ZÉE), amely szerint egy az idei év kezdetén bevezetett rendelet ellehetetleníti a környezetvédelmi felülvizsgálatot végző vállalkozásokat – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

Az e-misszió felülvizsgálatot végző vállalkozásokat tömörítő egyesület szerint alkotmányellenes volt a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM), az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM)által együttesen hozott 77/2009.-es rendelet bevezetése.
Sarlayné Nemes Anita, az egyesület elnöke, az MTI-nek elmondta, hogy a rendelet által 2010 január 1. óta már csak kétévente kötelező a gépjármű zöld kártyák kiváltása, amely az idén már a hatósági gépjármű műszaki vizsgaállomásokon tehető meg. A döntés által a környezetvédelmi felülvizsgálati ágazatban érdekelt, több mint 2.400  vállalkozás fölöslegessé vált és emiatt mintegy 5.000 munkavállaló veszíti el munkahelyét.

Az egyesület jogellenesnek véli a rendelet türelmi idő nélküli bevezetését, az eredeti állapot visszaállítását követeli. Az érdekvédők szerint a jogalkotók a bevezetés előtt nem adtak időt és lehetőséget a felkészülésre.
Az egyesület később polgári peres úton kártérítést fog követelni az államtól. Ebbe foglalnák a kényszerűségből elbocsátott alkalmazottak felmondási idejére járó munkabérét, a nekik törvény által biztosított végkielégítéseket, és mindezek járulékait, valamint a rendeletből származó elmaradt üzleti hasznot.
Sarlayné Nemes Anita elmondta, hogy a rendelet bevezetése előtt nem kaptak figyelmeztetést a vállalkozások. A felülvizsgálati rendszert üzemeltetőket a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) tavaly decemberben még az újabb szükséges beruházásokra – a környezetvédelmi igazoló plakettek megvásárlására – figyelmeztette, ezek a beruházások kidobott pénzt jelentenek a cégeknek – közölte az elnök.

Az egyesület vezetője hozzáfűzte, hogy környezetvédelmi kockázatot is rejt a kétéves felülvizsgálati előírás, míg a korábban az e-misszió vizsgálat gyakoriságát a gépjármű kora határozta meg – 6 évnél öregebb autó esetén például már 1 év volt az előírás.
A Zöldkártyások Érdekképviseleti Egyesülete március 5-re autós demonstrációt szervez, amelyre a környezetvédelmi szervezeteket is meghívják.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.