Állami támogatás nélkül is versenyképesek a szolárfarmok

Angliában nyílt meg az első olyan szolárfarm, melynek működtetéséhez már nem vesznek igénybe állami támogatást, mert nélküle is versenyképes áron tud termelni villamosenergiát.

A Lazard befektetési cég, mely 2009 óta veti össze a fosszilis alapú és megújuló energiás áramtermelés árszintjét, 2016-ban két olyan kapacitást tudott felmutatni elemzésében, mellyel olcsóbban sikerült áramot termelni, mint széntüzeléses vagy gázüzemű erőművel. A jelenség egyik oka, hogy a kormány úgy döntött, csökkenti a megújuló energiák támogatását, a másik nyilvánvalóan az, hogy a napkollektorok és napelemek ára drasztikusan csökken az elmúlt években. Az első szolárfarm, amely már nem vesz igénybe támogatást a működéséhez 10 megawattos kapacitású és az angliai Clayhillben nyílt meg. A létesítmény akkumulátorkapacitása 6MW és 2500 háztartást képes ellátni energiával, írta a Reuters hírügynökség. A napenergia csökkenő árszintjének köszönhető, hogy a szigetországban 12 gigawattra (GW) nőtt a napenergiakapacitás, míg öt éve még csak 2 GW volt. Idén az egyik napfényes májusi napon új rekordot döntött a szolárenergia: az ország áramigényének 25 százalékát elégítették ki ebből a forrásból.

Angliának óriási szüksége van új energiakapacitásokra, mert atomerőművei és széntüzeléses erőművei vészesen közelednek életgörbéjük végéhez. A következő években sokat be kell zárni ezek közül. Klímapolitikája részeként Anglia 2020-ra energiaigényei 15 %-át kívánja megújulókkal fedezni. 2015-ben a megújuló részesedése az energiamixben 8 százalék volt, írja a piacesprofit.hu.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.