Állami támogatással napelemet a tetőre? Ezt mindenképpen érdemes tudnia!

A 2 héten belül induló száz százalékban vissza nem térítendő napelemes támogatás felhasználása néhány kritériumhoz kötött.

Heteken belül indul a 100%-os napelemes támogatás!

Kérje a pályázatelőkészítés-csomagot 162.500 Ft-ért.

Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Noha eredetileg a nyáron indították volna el, végül csak december 6-án indul a régóta várt új napelemes és fűtéskorszerűsítési program. A csomagot alacsony jövedelmű háztartások számára dolgozták ki, a számítások szerint a 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás nagyjából 35 ezer otthon számára nyújt majd segítséget. A program pályázati kiírása alapján meglehetősen pontos képünk van a csomagról. Ezúttal azt mutatjuk be, hogy milyen típusú beruházásokra lehet igényelni a támogatást. A csomag két műszaki tartalomra lesz elérhető, ezek közül az egyiknél két további opció is van. Az első kategóriát a tetőszerkezetre telepített, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése alkotja; míg a másodikat a napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési, illetve használati melegvíz-előállító rendszerek elektrifikálása.

Utóbbi vízbázisú, házközponti fűtési rendszerrel nem rendelkező; illetve rendelkező ingatlanok esetén eltérő módon valósítható meg. Előbbinél tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítésére, fűtési rendszer infrapanelekkel és/vagy fűtőpanelekkel történő elektrifikálására, villamosenergia-tároló beépítésére, valamint nyílászáró-cserére; utóbbinál pedig tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítésére, fűtési rendszer hőszivattyú alkalmazásával történő elektrifikálására, villamosenergia-tároló beépítésére, illetve nyílászáró-cserére érhető el a támogatás.

Fontos, hogy a műszaki tartalom kombinációk közül a pályázat benyújtásakor egyetlen változat jelölhető meg, és minden opció egyedi feltételrendszerrel bír. Bizonyos kritériumok azonban minden kategóriára érvényesek, a beruházásoknak például kizárólag energiamegtakarítást és/vagy a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését kell szolgálniuk. A tetőre helyezett napelemek esetében fontos, hogy kizárólag olyan rendszer telepíthető, amelyben a panelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladhatja meg az érintett ingatlanban a pályázat beadását megelőző elszámolási évben mért átlagos havi fogyasztást – de legfeljebb az 5 kWp-ot. A pályázati kiírás az önállóan nem támogatható tevékenységeket is bemutatja, ilyen többek között a napelemes rendszer kialakításához szükséges tervezési-, illetve engedélyeztetési folyamat.

Pályázni az online kitöltő program révén lehet, ehhez először regisztrálni kell a www.palyazat.gov.hu oldalon. A program segítségével létrehozható egy nyilatkozat, amelynek hitelesítésére három módszer is létezik. Ezen megoldások a következők: vagy az Ügyfélkapun keresztül, az ingyenesen elérhető, azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatást (AVDH) kell használni; vagy minősített tanúsítványon alapuló, legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírást kell alkalmazni; vagy nyomtatással és kézi aláírással kell hitelesíteni a dokumentumot.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit