Forrás: hungexpo.hu

Állandó kiállítás is lehet a jövőben a Planet Expo

Minden részében sikeres volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogram, ezért felvetődött annak igénye, hogy legközelebb egész évben megtekinthető állandó kiállításként rendezzék meg annak egyes részeit – egyebek között erről is beszélt Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke hétfő reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.

Áder János az alapítvány által szervezett rendezvény legnagyobb sikerének nevezte, hogy azt a fiatalok körében hatalmas érdeklődés kísérte. Olyannyira, hogy elmondása szerint a Heroes of the future és a Your Planet kiállítás kapuit a szerdai hivatalos megnyitó előtt két nappal korábban ki kellett nyitniuk, de még így is 130 iskola szerepelt a várólistán, amelyek az idő korlátozottsága miatt nem jöhettek el. Hozzáfűzte: vasárnap a zárás előtti utolsó órákban annyi látogató érkezett, hogy egy időre biztonsági okokból le kellett állítani a beléptetést, így többen rövid várakozásra kényszerültek. Ha két év múlva szeretnénk harmadszor is megrendezni a nem csupán kérdéseket felvető, de megoldásokat is bemutató kiállítást, azon kell dolgoznunk, hogy a háromból legalább kettőt állandó kiállításként meg lehessen majd tekinteni – mondta. Az interjúban a volt köztársasági elnök arról is beszélt, hogy a környezettudatosság sok esetben csupán egyetlen mozdulaton múlik, például azon, hogy eldobjuk-e a műanyag palackot, hogy szemét legyen belőle, vagy összegyűjtjük és visszaváltjuk azt, amire 2024. január elsejétől már Magyarországon is lesz lehetőség.

Hasonlóan járhatunk el szavai szerint az elhasznált étolajjal, amit a Mol töltőállomásain adhatunk le, és amiből üzemanyag-adalékokat készítenek majd, és a már működésképtelenné vált mobiltelefonokat is érdemes újrahasznosításra leadni, hiszen azokból az újak gyártásához szükséges ritka földfémeket lehet visszanyerni. Áder János a Kossuth Rádió hétfő reggeli műsorában szintén a Planet Budapestet értékelve úgy fogalmazott: a 140 kiállító cég döntő többsége eredményesnek, több mint a fele pedig kiemelkedően eredményesnek találta az expón való részvételt, több mint egyharmaduk pedig úgy nyilatkozott, hogy már a következő évben üzleti hasznot remél a részvételtől. Elértük a célunkat, hiszen egymásra találtak olyan kiállítók, akik eddig nem is tudtak egymásról, a jövőben akár közös termékekkel, szolgáltatásokkal jelenhetnek meg a piacon – mondta. Áder János a közrádiónak adott interjúban arról is beszélt: egyértelmű, hogy a klímaváltozást, a felmelegedés folyamatát megállítani már nem tudjuk, ezért alkalmazkodnunk kell hozzá.

A mezőgazdaságban szárazságtűrőbb fajtákat kell nemesíteni, városainkban a zöld területek nagyságát tovább kell növelni, a tömegközlekedést és a városon belüli áruszállítást is elektromos járművek használatával környezetkímélőbbé kell tenni. A Planet Budapest 2023 Expo is bizonyította: nem kell elmenni külföldre, nem kell mindig drága technológiát beszerezni, vannak remek magyar ötletek, remek magyar innovációk és szolgáltatások, amelyek felhasználásával alkalmazkodhatunk, az életünket könnyebbé tehetjük – mondta.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.