Állítólag pánikol a japán atomipar

Egy neve elhallgatását kérő atomipari vezető szerint a japán atomipari vezetők “teljesen bepánikoltak”, írja a New York Times.

A vezető maga nem vesz részt a nehézségek elhárításában, de sok kapcsolattal rendelkezik Japánban. Azt mondta, “teljes a zavar, nem tudják, mit csináljanak”.  Ezzel egyidejüleg a fukusimai 2-es reaktort újra tengervízzel hűtik. A 2-es reaktor helyzete vasárnap stabil volt, de a 3-as reaktorblokkban történt robbanásban tönkrement három generátor abból az ötből, amelyek a 2-es reaktorblokk hűtését szolgálták. A 2-es reaktornál is robbanásveszély van.

A franciák szerint 5-ös vagy 6-os szintű lehet a fukusimai baleset
A francia nukleáris biztonsági hatóság, az ASN szerint a fukusimai erőműben történtek 5-ös vagy 6-os besorolásuak lehetnek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség hétfokozatú baleseti skáláján. A balesetet eddig 4-es fokozatúnak ítélték, írja a BBC.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.