Állítólag pánikol a japán atomipar

Egy neve elhallgatását kérő atomipari vezető szerint a japán atomipari vezetők “teljesen bepánikoltak”, írja a New York Times.

A vezető maga nem vesz részt a nehézségek elhárításában, de sok kapcsolattal rendelkezik Japánban. Azt mondta, “teljes a zavar, nem tudják, mit csináljanak”.  Ezzel egyidejüleg a fukusimai 2-es reaktort újra tengervízzel hűtik. A 2-es reaktor helyzete vasárnap stabil volt, de a 3-as reaktorblokkban történt robbanásban tönkrement három generátor abból az ötből, amelyek a 2-es reaktorblokk hűtését szolgálták. A 2-es reaktornál is robbanásveszély van.

A franciák szerint 5-ös vagy 6-os szintű lehet a fukusimai baleset
A francia nukleáris biztonsági hatóság, az ASN szerint a fukusimai erőműben történtek 5-ös vagy 6-os besorolásuak lehetnek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség hétfokozatú baleseti skáláján. A balesetet eddig 4-es fokozatúnak ítélték, írja a BBC.

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).