Alteo: kedvezőek az adottságok a depóniagáz és a termálmetán hasznosítására

Magyarországon a hulladéklerakókban képződő depóniagázt és a termálvíz-kitermelés melléktermékeként felszínre kerülő termálmetánt tekintve is kedvezőek a lehetőségek, mégis nagyrészt kihasználatlanok ezek az energiaforrások – állapítja meg az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.

A cég összefoglalója szerint a kelet-közép-európai régióban csaknem 250 megawattnyi villamosenergia-termelő kapacitást lehetne gazdaságosan kiépíteni a depóniagázra alapozva, ebből Magyarországra 20-40 megawattnyi kapacitás juthat.

Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója jelezte: ennél jelentősen nagyobb depóniagáz-kapacitásokkal rendelkezik az ország, de a többlet kiaknázása közvetlen áramtermelésre már nem feltétlenül költséghatékony. Könnyebbséget jelenthet a beruházónak, ha az erőmű villamos energia mellett hőt is termel, de ehhez valós hőigényre van szükség a telephely közelében.

Magyarországon körülbelül 1200 termálkutat tartanak nyilván, ezek 45-50 százalékánál a termálvíz mellett metán is képződik. A termálmetánt az esetek döntő többségében érdemes már a kitermelés helyszínén felhasználni. Mivel a termálvízkutak közvetlen közelében a fürdőknek, a mezőgazdasági telephelyeknek vagy a távfűtési rendszereknek hőigényük is van, így már a 200-300 kilowattos, párhuzamosan hőt és villamos energiát is termelő rendszerek telepítése is megtérülő beruházás – hívják fel a figyelmet az elemzésben.

Ha a helyszíni hasznosítás nem megoldható, Chikán Attila szerint jó megoldás lehet a depóniagáz, illetve a termálmetán hasznosítására a hálózatba történő betáplálás vagy gépjárművek meghajtása.

Ezektől a megoldásoktól azonban a szigorú előírások miatt tartanak a fejlesztők, mert egy tisztítóberendezés telepítése több tízmillió forintba kerül, miközben az üzemeltetés maga is jelentős költségekkel jár. Az ilyen hasznosításnak – miként az energiatermelésnek is – elsősorban a kelet-magyarországi, magasabb és tisztább metánt felszínre hozó termálvízkutak esetében lenne értelme – jegyzik meg.

A vezérigazgató szerint az alternatívgáz-hasznosítás szempontjából fontos lenne egy új megújulóenergetikai támogatási rendszer bevezetése, a meglévő újragondolása. A depóniagáz már most is szerepel a támogatott megújuló energiaforrások között, a termálmetán viszont a jelenlegi rendszerből kimaradt, még emelték be a támogatandó technológiák közé – áll az Alteo összegzésében.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.