Alteo: tavaly 17 milliárd euróért építettek szélerőművet Európában

Az Európai Unióban tavaly telepített villamosenergia-termelő kapacitások 26,5 százaléka szélerőmű volt, a felépített szélerőművek összértéke a piaci becslések alapján elérhette a 17 milliárd eurót – közölte az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. hétfőn az MTI-vel.

A technológia kiemelt helyen szerepelt a megújuló beruházások listáján is az unióban, a tavaly összesen telepített 31 300 megawatt megújulóenergia-termelő kapacitásnak több mint harmada szélerőmű volt. Az energiaszolgáltató közleménye szerint a telepített szélerőművi kapacitások sorrendjében a tavalyi év sem hozott változást, az európai éllovas még mindig Németország, amelyet Spanyolország, Nagy-Britannia és Olaszország követ. Németország a fukusimai baleset után egyre erőteljesebben fordul a megújuló energiák felé, Spanyolországban nagy hagyománya van a berendezések gyártásának, Nagy-Britannia széljárása pedig ideális a széltornyok üzemeltetéséhez. A népszerűség nem véletlen: a szélenergia hosszú távon az egyik legolcsóbb energiaforrás, az erőművi beruházások fix költsége a projektek megtérülését követően gyakorlatilag nulla. Így a technológia idővel az energiaárak csökkenéséhez is jelentősen hozzájárulhat – idézi a közlemény ifjabb Chikán Attilát, az cég vezérigazgatóját.

A vállalkozás négy széltorony tulajdonosa, amelyek teljes beépített kapacitása eléri a 7,3 megawattot. Az első három az elmúlt egy évben, tavaly május óta összesen 15 ezer megawattóra áramot termelt. Ez a mennyiség 2500 kilowattórás átlagos éves áramfogyasztással számolva 6000 család villamosenergia-igényét képes fedezni.
Magyarországon a szélenergia önmagában ugyan nem lehet meghatározó a gazdaságban, illetve az energetikai szektorban, de az adottságok megvannak ahhoz, hogy ésszerű mennyiségű kapacitást megtérülő módon üzemeltetni lehessen – közölte az Alteo. A szakértők körében teljes a konszenzus azzal kapcsolatban, hogy a megújuló energiaforrások hasznosítására készült nemzeti cselekvési tervben nevesített további 410 megawattnyi szélenergia-kapacitás technológiailag minden különösebb gond nélkül beilleszthető a magyar villamosenergia-rendszerbe – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.