Alternatív energia – avagy mire számíthatunk a napelemektől?

A környezettudatosság egyre nagyobb teret nyer napjainkban. Szinte mindenkinek elege van a felhalmozott szeméthegyekből, a koszos levegőből és az egyszer használatos termékekből. Érthető okokból tehát a természetes erőforrásokra is egyre nagyobb a kereslet. Vajon mire számíthatunk viszont a napelemektől?

Spórolás, nem helyettesítés

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy pusztán napelemekkel helyettesíthetik a teljes hálózati ellátást.  Sajnos olyan fejlett napelemes hálózatokat még nem igazán találhatunk, amik az átlagember számára elérhető kínálatból képesek lennének erre. Azonban így is rengeteget spórolhatunk velük, bizonyos esetekben pedig egy-egy áramszünet alatt sem kell energiakimaradástól tartanunk. Ez rendkívül hasznos lehet azok számára, akik például otthonról dolgoznak. Áramszünet alatt ugyanis a modemek és laptopok ugyanúgy működhetnek a napelemek segítségével, hiszen alacsony energiaigényű eszközökről van szó. Számunkra pedig menedéket jelent a záros határidők ellen… Kisfeszültségű eszközöket napelemről is elláthatunk, az energiatakarékos készülékek eladása pedig egy növekvő tendenciát mutat. Jogosan számíthatunk tehát rá, hogy napról napra egyre több berendezést üzemeltethetünk egyidejűleg a pár éve felszerelt napelemek segítségével.

Tényleg sokba kerül?

Ha saját költségünkön szeretnénk napelemes hálózatot kiépíttetni, az valóban nem a legolcsóbb dolog. Ám még így is megéri, hiszen pár éven belül teljesen megtérül az ára. Azonban nem szükséges teljesen saját forrásainkra hagyatkozni ilyenkor. Számtalan különféle támogatást elérhető a zöld energiára való átváltás segítésére. Ebből kifolyólag akár féláron vagy egyes esetekben akár teljesen ingyen is napelemeket telepíthetünk házunk tetejére. Feltétlen megéri tehát tájékozódnunk kicsit a támogatások kapcsán, mielőtt úgy döntünk, hogy mélyen a zsebünkbe nyúlunk – könnyen meglehet, hogy mi is jogosultak vagyunk valamilyen kedvezményre. A napelemes hálózat kiépítése otthonunkban rendkívül hasznos lehet, viszont csak akkor vágjunk bele bármely esetben, ha elvárásaink a realitás talaján mozognak – ellenkező esetben garantáltan csalódni fogunk ebben a környezettudatos energiafelhasználási technikában.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.