Alternatív energiaforrások segíthetik a tanyák fennmaradását

Egyedülálló mintagazdaság épül Mórahalmon.

A Homokhátság természeti adottságait eddig főként csak a zöldség- és gyümölcstermesztésben hasznosították az itt lakók, pedig segítségükre lehet az élhetőbb tanyák megteremtésében is. Most több mint félmilliárdos fejlesztéssel olyan mintagazdaságokat építenek Mórahalom határában, ahol minden környékbeli megismerheti az alternatív energiaforrásokat és háztartási rendszereket, valamint azokat a gazdálkodási formákat, amelyekkel könnyebben boldogulhatnak.
A dél-alföldi Mórahalom kistérsége egyedülálló vidék. Itt a legtöbb a napsütéses órák száma az országban, így a gyorsan felmelegedő homoktalajon – a helyiek évszázados hagyományainak köszönhetően – virágzó zöldség-, gyümölcs- és szőlőkultúra alakult ki. Legjellemzőbb a paprika, a paradicsom, a káposztafélék, a burgonya, az őszibarack és az alma termesztése, de ez az ország egyik legnagyobb spárgatermő vidéke is. Az itt élők mintegy 75 százaléka foglalkozik mezőgazdasági termeléssel.

Különleges ez a kistérség azért is, mert igen kiterjedt tanyavilág hálózza be, a külterületi népesség aránya közel 43 százalék. Igaz, az agrárprivatizációval újból megnyílt a lehetőség a gazdasági és lakófunkciójú tanyák fellendülésére, ám a hiányos infrastruktúra ennek útját állhatja. Csupán hét százalékukhoz jut el vezetékes ivóvíz, a gázt használó háztartásoknak pedig mindössze 21 százaléka kapcsolódik hálózathoz. A tanyák négy százalékán még ma sincs vezetékes villany és 76 százalékuknál tapasztalható feszültségingadozás. A megoldás igen drága lenne, hiszen egyetlen tanya villamosítása 3-9 millió forintba kerül.

A megújuló energiaforrások arányának növelése az egész országban fontos, a tanyavilágban azonban létkérdés – szerencsére a környezeti feltételek ehhez rendelkezésre állnak. A kiemelkedően sok napfény nem csak őszibarackot érlel, de ha kell vizet melegít vagy áramot is előállít, emellett minden adott az energianövény-termesztéshez, sőt a mélyben termálvíz is található.

Mórahalmon éppen ezért vágtak bele egy olyan mintaprojektbe, amely bemutatja, hogyan lehet talpon maradni és boldogulni a természeti erőforrások felhasználásával. Ennek keretében három tanyát építenek fel. Az egyik lakófunkciójú lesz, ahol bemutatják, hogyan lehet másként szervezni a mindennapokat, alternatív energiaforrásokat (passzívház, napelem) hasznosítani és egyéb háztartási rendszereket működtetni (napcsapda, komposztvécé, házi szennyvízkezelés, esővíz-felhasználás stb.).

A másik tanya fő feladata a gazdálkodás, ahol öt közhasznú munkás dolgozik majd. Célja nem az üzletszerű termelés, hanem a kistérségi körülményeket és a helyi hagyományokat figyelembe vevő növénytermesztés és állattenyésztés bemutatása lesz.

A két tipikus homokhátsági tanyaforma mellett egy harmadik is helyt kap a projektben. Ez lesz a „közösségi tanya”, amely a konferenciáknak, népművelő és közösségi programoknak kínál majd helyet. A helyi innovációk is teret kapnak, például egy zákányszéki feltaláló bejegyzett szabadalma, amely lehetővé teszi, hogy a hagyományos kazánban is lehessen pellettel fűteni. A három épületet egy ezer négyzetméteres üvegház és egy annak fűtésére szolgáló termálkút egészíti majd ki és része lesz egy alternatív energiáról szóló, kiadvány formájában is megjelenő előadássorozat, illetve egy záró konferencia.

A több mint 567 millió forintos fejlesztés jelentős részét – 482 millió forintot – az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus fedezi. A VÁTI Nonprofit Kft. által kezelt projekt várhatóan 2011 áprilisában fejeződik be, de a mórahalmiak már most a távolabbi jövőn gondolkodnak. Szeretnék, ha a következő ütemben egy kutatással, oktatással, tanúsítással foglalkozó Energia-tanácsadó Központ jönne létre a város határában. A harmadikban pedig egy olyan mérnökirodát alakítanak ki, ahol – mintatanyák tapasztalatait felhasználva – alternatív és megújuló energiaforrások használatával tervezik majd a tanyákat, házakat.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.