Új üzemmódot fejlesztettek ki mérnökök, valahol a sleep és az aktiv állapot között a PC-k számára. "Somniloquy" (latin szó, jelentése alvás közben beszélés) egy új architektúra, amit a U.C. San Diego Ph.D-ző hallgatója (Yuvraj Agarwal) fejlesztett ki. Képes áthidalni az űrt az energiatakarékos, de kapcsolat nélküli alvás mód és a nem túl energiatakarékos normál üzemmód között.

Alvás és ébrenlét között – a PC-k világában

Új üzemmódot fejlesztettek ki mérnökök, valahol a sleep és az aktiv állapot között a PC-k számára. “Somniloquy” (latin szó, jelentése alvás közben beszélés) egy új architektúra, amit a U.C. San Diego Ph.D-ző hallgatója (Yuvraj Agarwal) fejlesztett ki. Képes áthidalni az űrt az energiatakarékos, de kapcsolat nélküli alvás mód és a nem túl energiatakarékos normál üzemmód között.

Somniloquy lehetővé teszi, hogy a számítógépek válaszoljanak a frissítési kérelmekre, folytassák a fájlok letöltését az internetről, valamint használhatóak maradjanak a VoIP és az azonnali üzenet küldő alkalmazások. Mindezt a normál üzemmódhoz képest 90%-kal kisebb fogyasztással végzi.

Sok ember csak azért hagyja bekapcsolva a PC-jét, hogy kapcsolódva maradjon egy belső hálózathoz vagy az internethez. A legtöbb feladat amiért bekapcsolva tartják az emberek a számítógépeiket egy sokkal alacsonyabb energia felhasználási szinten is megvalósítható.

Somniloquy egy kis USB-s eszköz, és a hozzá tartozó program segítségével képes fenntartani a hálózati kapcsolatokat és futtatni a felhasználó által megadott programokat, miközben a PC alvás üzemmódban van. Egyenlőre azonnali üzenet küldő, VoIP, internetes letöltő és egyéb hálózati alkalmazásokat támogat, de könnyen módosítható, és egyéb pl. üzleti alkalmazásokat is támogathat a jövőben. Ezeknek az egyszerű programoknak a futtatása alig használja ki a mai számítógépek teljesítményének pár százalékát, csak ilyen alkalmazások futtatása miatt bekapcsolva tartani őket olyan mintha ágyúval lőnénk verébre. Somniloquy gyakorlatilag egy mini számítógép ami pont elég teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy ilyen programokat futtasson, amíg a PC-nk közben “alszik”.

Somniloquy célja a felhasználók arra való ösztönzése, hogy gyakrabban kapcsolják a számítógépüket alvás üzemmódba, különösen akkor amikor nem használnak nagy számítási igényű programokat. A számítógépek fogyasztásának csökkentése egy jó lehetőség villany számlánk összegének csökkentésére, és kevesebb üvegház hatást előidéző gáz kibocsájtására.

Agarwal azt nyilatkozta, hogy a termék jövőbeli változatait be lehetne építeni a hálózati csatolókártyákba, ezzel könnyebbé téve használatának elterjedését. Addig azonban a Somniloquy-nak van egy nagy hátránya: egy külső eszközre van szükség a használatához.

Ajánlott tartalom

Bukarest elkötelezett a megújuló energiaforrások mellett

Románia elkötelezett a megújuló energiaforrások mellett - hangsúlyozta Klaus Iohannis román államfő vasárnap Dubajban az ENSZ éjhajlatváltozási csúcstalálkozóján, miután Románia csatlakozott a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez.