Ambiciózus tervek Róma kizöldítésére

Húsz évre előremutató, ambiciózus tervekkel rukkolt elő a hét elején Gianni Alemanno római polgármester az olasz főváros fenntartható fejlesztésére.

“Nemcsak energetikai, hanem egyúttal környezeti, városfejlesztési és gazdasági tervről is szó van. Ez a város fejlesztésének átfogó terve” – mondta az 500 millió eurós (138 milliárd forintos) összköltségvetésű projektről Alemanno egy sajtótájékoztatón Jeremy Rifkin amerikai közgazdász társaságában.
Rifkin az Európai Uniónak ad tanácsokat olyan hosszú távú, fenntartható gazdaságfejlesztéshez, amely kezelné a globális gazdasági válságot, az energiakérdést és a klímaváltozást.

Az örök várost egy zöld, kis karbonlábnyomú, olajkorszak utáni fővárossá átalakítani hivatott terv három fő elemet foglal magában: a jelenleg nagy forgalmú történelmi belváros zöldebb, járókelőbarát térré alakítását, a fővárost körülfogó kereskedelmi-ipari gyűrű fejlesztését, végül a környező mezőgazdasági területek fejlesztését a karbonlábnyom csökkentése érdekében.
Rifkin megfogalmazása szerint a cél egy tartós gazdasági vízió megvalósítása, az “energia demokratizálása”. A város vezetői úgy vélik, hogy a fejlesztések révén munkahelyek ezrei jöhetnek létre, és a főváros energetikailag függetlenné válhat.

A nagyszabású tervek Róma olimpiaszervezési esélyeit is javíthatják. A főváros mellett több más itáliai város, így Bari, Palermo és Velence is kifejezte már szándékát a 2020-as nyári olimpia megszervezésére.
Róma mellett szólhat, hogy 1960-ban már rendezett olimpiát, így az infrastruktúra egy része már adott. A városnak hiányosságai vannak még ugyanakkor a helyi közlekedés, a távolsági közlekedési kapcsolatok és a szálláshelyek terén.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2013-ban dönt a 2020-as nyári játékok helyszínéről.

Ajánlott tartalom

Cseh kormányfő: Csehország függősége az orosz kőolajtól 2025-től megszűnik

Az olaszországi kőolajszállítások 2025-től teljes mértékben fedezni fogják Csehország szükségleteit, Csehország függősége az orosz kőolajtól ezzel megszűnik - jelentette be Petr Fiala cseh kormányfő kedden az észak-csehországi Nelahozevesben, amikor meglátogatta a csehországi gáz és kőolajvezetékeket kezelő Mero állami vállalat központi telepét.