Amerika fellendíti a napelemgyártást

Egy kereskedelmi vizsgálatot követően komoly bizonytalanság alakult ki az amerikai piacon, most ezen változtatna a Fehér Ház.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az amerikai napelemes gyártás fellendítése mellett döntött a Biden-adminisztráció – számol be a PV Magazine. A Kereskedelmi Minisztérium néhány hónapja elindított egy nyomozást négy délkelet-ázsiai panelellátó ügyében, amelyek állítólag kijátszás- és dömpingellenes szabálysértéseket követtek el, és kínai termékeket használtak. Az érintett országokból, Kambodzsából, Malajziából, Thaiföldről és Vietnámból származó áruk tarifáját a termékértékek 50-250 százalékára emelték. A vizsgálat okozta bizonytalanság és kockázati szint gyakorlatilag parkolópályára tette az amerikai napelemes ipart, rengeteg projektet töröltek vagy csúsztattak el. A Biden-adminisztráció most úgy döntött, 24 hónapos moratóriumot vezetnek be az érintett országoknál a modulok vámjára. A lépést több amerikai cég is üdvözölte. Bár sok iparági szereplő jelezte korábban, hogy támogatja a hazai termelés fokozását, az extrém tarifákat ugyanakkor károsnak ítélték.

A moratórium mellett a Fehér Ház egyéb lépésekről is döntött, melyek mind a szektor serkentését szolgálják. Noha a fejleményeket a helyi vállalatok örömmel fogadták, továbbra is várnak a hosszú távú iparpolitika kidolgozására, illetve a fent említett nyomozás leállítására. A Biden-adminisztráció az 1950-es védelmi termelésről szóló törvényre hivatkozva külön prioritást adott a tiszta energiának. A jogszabály lehetővé teszi az elnöknek, hogy utasítsa a magáncégeket a szövetségi kormánytól kapott megrendeléseket előnyben részesítésére, illetve hogy anyagokat, szolgáltatásokat és létesítményeket osszanak ki honvédelmi célokra. A döntés öt területet érint majd, így a panelelemek készítését, a szigetelést, a hőszivattyúkat, a villamos energiával előállított üzemanyagokat, illetve a kritikus hálózati infrastruktúrát. Ezekben a szektorokban ösztönözni fogják a stabil munkaügyi normákat. A cél az, hogy 2024-re 22,5 gigawattra növeljék a hazai napelemes gyártási kapacitást.

A Fehér Ház szerint a fenti lépések lehetővé teszik, hogy csak a kormány 10 gigawattnyi kapacitást szerezzen be az elkövetkező évtizedben. A helyi és állami önkormányzatokkal, illetve önkormányzati közszolgáltatókkal együttműködve a következő évtizedben akár 100 gigawattos piaci hatással is járhatnak az intézkedések.

Ajánlott tartalom

Romániai tengeri szélfarmok és úszó napelemparkok építésében vállal szerepet az Egyesült Arab Emírségek állami energiavállalata

Romániai tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok építéséről állapodott meg hétfőn a romániai vízierőműveket működtető, piacvezető Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar - tudatta a román állami vállalat.