Amerikában a tengeri-szélerőművekben látják a jövőt

Az amerikai belügyminisztérium és az Energiaügyi Minisztérium a napokban jelentette be, hogy 2050-ig 86 gigawattos tengeri-szélerőmű kapacitást létesítene.

A Block Islandon épített turbina-rendszer, amely az Egyesült Államok első tengeri-szélerőműve, Block Island partjaitól 6 kilométerre helyezkedik el az Atlanti-óceánban. A 30 megawattos projekt annyira sikeresnek bizonyult, hogy az ellátásbiztonság növelése érdekében további kapacitásokat fognak építeni.

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium által kiadott Wind Vision tanulmány arra világít rá, hogy a szélenergia fokozottabb felhasználásával az Egyesült Államok képes lenne tartani terveit, amely szerint 2020-ra az évi átlagos energiatermelésük 10 százaléka megújuló energiaforrások felhasználásával történik majd. A tanulmány leírja, hogy jelenleg az éves energiatermelésük 4,7 százalékát adják a szélturbinák. A tervezett 86 gigawattos projekt – teljesítményét tekintve – csaknem háromezerszerese a Black Islandon épített erőműrendszernek. A tervek elfogadásával egyértelművé vált, hogy az Egyesült Államok jelentősen növelné megújulóenergetikai kapacitásait. Az Energiaügyi Minisztérium szerint a kapacitásbővítés nagymértékben csökkentené az ország energiatermelésből fakadó károsanyag-kibocsátását. Emellett körülbelül 160 ezer munkahelyet teremtene, írja a smartinvest.hu.
Kövessen minket FACEBOOKON is!

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.