Amerikai gázért lobbizik Magyarország

A washingtoni magyar nagykövet a visegrádi országok nagyköveteivel karöltve arra kérte az USA-t, hogy engedélyeztesse nekik a földgáz exportját. A közleményben nemzetbiztonsági okokra és geostratégiai függetlenségre hivatkoztak, egyértelműen az Oroszországtól való függőségükre célozva.

Az amerikai képviselőház elnöke, a republikánus John Boehner a hét végén sürgette, hogy Barack Obama amerikai elnök haladéktalanul engedélyeztesse a földgáz exportját. Boehner ezt azt követően jelentette ki, hogy pénteken a visegrádi négyek washingtoni nagykövetei, köztük Szapáry György, elküldtek egy levelet a képviselőház elnökének és a szenátusi demokrata többség vezetőjének, amelyben sürgették őket, hogy engedélyezzék az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) európai exportját.

“Az energiabiztonság nemcsak a mindennapokat meghatározó kérdés régiónk több millió polgára számára, hanem az egyik legfontosabb biztonsági kihívás is, amellyel Amerika szövetségeseinek ma szembe kell nézniük Közép- és Kelet-Európában” – írták a levélben.

Mint írták, a V4-nagykövetek azért fordulnak segítségért, mert a régióban a gázpiaci verseny és az energiabiztonság “létfontosságú aspektusa a nemzetbiztonságnak”, valamint a térség “geostratégiai stabilitásának és függetlenségének”. A nagykövetek szerint üdvözlendő lenne, ha az amerikai gáz megjelenne Közép- és Kelet-Európában, és a régió számára kritikusan fontos időszakban történne, ha a kongresszus fellépne az LNG-export előmozdításáért  Amerika szövetségesei számára.

John Boehner a visegrádi négyek kérésére reagált, amikor Obamát felszólította arra, hogy vegye figyelembe a szövetségeseiktől érkező felhívást, és akár alkosson rendeletet az LNG-export jóváhagyására. „Remélem, hogy Obama elnök (…) mindent megtesz, ami lehetséges barátaink Oroszországtól való függőségének csökkentése érdekében Európában és szerte a világon” – írta.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.