Kép: Viessmann

Amerikai tulajdonba kerülhet a vezető német hőszivattyúgyártó

Az amerikai Carrier Global Corporationhöz (Carrier) kerülhet a német Viessmann Csoport (Viessmann) épületklimatizálással foglalkozó üzletága, amely piacvezető a legkorszerűbb technológiának számító hőszivattyú rendszerek gyártásában.

A kedd este bejelentett megállapodás szerint a Carrier 12 milliárd eurót fizet az üzletágért, amely a német családi vállalkozás bevételének több mint 80 százalékát teszi ki, és a 14 500 fős dolgozói állomány legnagyobb részét foglalkoztatja. Az amerikai partner a vételár 80 százalékát készpénzben fizeti ki, 20 százalékát pedig részvényekkel, a Viessmann-család így a bekerül a Carrier legnagyobb részvényesei közé. Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter, alkancellár szerdán közölte, hogy a kormány megvizsgálja a tervezett ügyletet és már kapcsolatba is lépett a felekkel. A külföldi tulajdonszerzést akkor engedélyezik, ha szolgálja a német gazdaság érdekeit – emelte ki a miniszter.

A Viessmann klímamegoldásokkal foglalkozó üzletágához tartozik a különösen Németországban robbanászszerűen bővülő hőszivattyúgyártás. A szövetségi kormány elsősorban erre a környezetbarát, megújuló energiaforrásokkal működtethető, fűtésre és hűtésre egyaránt használható technológiára építve kívánja végrehajtani a lakossági fűtés területén az úgynevezett energetikai fordulatot, vagyis kivezetni az éghajlatváltozáshoz nagyban hozzájáruló hagyományos, főleg földgázt vagy fűtőolajat használó megoldásokat. Célja, hogy 2024-től évente legkevesebb félmillió hőszivattyú rendszert telepítsenek az országban. A kormány által stratégiai fontosságúnak tekintett területen tervezett nagyszabású ügyletről a német sajtóban közölt összeállításokban kiemelték, hogy a Viessmann valamennyi üzletágat együttvéve évente nagyjából négymilliárd euró árbevételt ér el, ami a 12 milliárd eurós vételárhoz képest nem nagy összeg. Ugyanakkor a Carrier további gyors növekedést vár a hőszivattyúk piacán, számításaik szerint egyedül Európában 2027-ig megháromszorozódhat, évi 15 milliárd euróra emelkedhet a bevétel.

A 106 éve működő német családi vállalkozás története legsikeresebb szakaszában válik meg legfontosabb üzletágától. A hőszivattyúk iránti kereslet meredek növekedése révén ugyan ereje teljében van és az utóbbi időszakban igen jelentős fejlesztéseket indított el – például Lengyelországban 200 millió eurós beruházással épít hőszivattyúgyártó üzemet -, de az amerikai partner bevonása azt jelzi, hogy igyekszik elkerülni a “hiábavaló küzdelmet” – emelte ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Mint írták, a Viessmann-nak a hőszivattyúk piacán a nagy ázsiai gyártókkal kellene versenyeznie, amelyek méretük és a gyártási kapacitásuk miatt hatalmas előnnyel indulnak az európai piacon. Ilyen például a dél-koreai Samsung és az LG, vagy a kínai Midea, amelyekhez képest a német családi cég “törpének tűnik” – írta a FAZ. A Viessmann Magyarországon több mint 400 embert foglalkoztat. Dombóváron lakossági biomassza és ipari kazánokat gyártanak, Pécsen szolgáltató központot működtetnek, elősorban németországi ügyfelek támogatására.

Ajánlott tartalom

Az MVM 309 milliárd forint összegű osztalékelőleget fizet

Az MVM Energetika Zrt. 309 milliárd forint osztalékelőleget fizet - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett kibocsátói tájékoztatásban.