Kép: Viessmann

Amerikai tulajdonba kerülhet a vezető német hőszivattyúgyártó

Az amerikai Carrier Global Corporationhöz (Carrier) kerülhet a német Viessmann Csoport (Viessmann) épületklimatizálással foglalkozó üzletága, amely piacvezető a legkorszerűbb technológiának számító hőszivattyú rendszerek gyártásában.

A kedd este bejelentett megállapodás szerint a Carrier 12 milliárd eurót fizet az üzletágért, amely a német családi vállalkozás bevételének több mint 80 százalékát teszi ki, és a 14 500 fős dolgozói állomány legnagyobb részét foglalkoztatja. Az amerikai partner a vételár 80 százalékát készpénzben fizeti ki, 20 százalékát pedig részvényekkel, a Viessmann-család így a bekerül a Carrier legnagyobb részvényesei közé. Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter, alkancellár szerdán közölte, hogy a kormány megvizsgálja a tervezett ügyletet és már kapcsolatba is lépett a felekkel. A külföldi tulajdonszerzést akkor engedélyezik, ha szolgálja a német gazdaság érdekeit – emelte ki a miniszter.

A Viessmann klímamegoldásokkal foglalkozó üzletágához tartozik a különösen Németországban robbanászszerűen bővülő hőszivattyúgyártás. A szövetségi kormány elsősorban erre a környezetbarát, megújuló energiaforrásokkal működtethető, fűtésre és hűtésre egyaránt használható technológiára építve kívánja végrehajtani a lakossági fűtés területén az úgynevezett energetikai fordulatot, vagyis kivezetni az éghajlatváltozáshoz nagyban hozzájáruló hagyományos, főleg földgázt vagy fűtőolajat használó megoldásokat. Célja, hogy 2024-től évente legkevesebb félmillió hőszivattyú rendszert telepítsenek az országban. A kormány által stratégiai fontosságúnak tekintett területen tervezett nagyszabású ügyletről a német sajtóban közölt összeállításokban kiemelték, hogy a Viessmann valamennyi üzletágat együttvéve évente nagyjából négymilliárd euró árbevételt ér el, ami a 12 milliárd eurós vételárhoz képest nem nagy összeg. Ugyanakkor a Carrier további gyors növekedést vár a hőszivattyúk piacán, számításaik szerint egyedül Európában 2027-ig megháromszorozódhat, évi 15 milliárd euróra emelkedhet a bevétel.

A 106 éve működő német családi vállalkozás története legsikeresebb szakaszában válik meg legfontosabb üzletágától. A hőszivattyúk iránti kereslet meredek növekedése révén ugyan ereje teljében van és az utóbbi időszakban igen jelentős fejlesztéseket indított el – például Lengyelországban 200 millió eurós beruházással épít hőszivattyúgyártó üzemet -, de az amerikai partner bevonása azt jelzi, hogy igyekszik elkerülni a “hiábavaló küzdelmet” – emelte ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Mint írták, a Viessmann-nak a hőszivattyúk piacán a nagy ázsiai gyártókkal kellene versenyeznie, amelyek méretük és a gyártási kapacitásuk miatt hatalmas előnnyel indulnak az európai piacon. Ilyen például a dél-koreai Samsung és az LG, vagy a kínai Midea, amelyekhez képest a német családi cég “törpének tűnik” – írta a FAZ. A Viessmann Magyarországon több mint 400 embert foglalkoztat. Dombóváron lakossági biomassza és ipari kazánokat gyártanak, Pécsen szolgáltató központot működtetnek, elősorban németországi ügyfelek támogatására.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.