Amsterdam-New York használt sütőolajjal

Átrepülni az Atlanti-óceánt használt sütőolaj-üzemanyaggal. Már ilyen is van, Hollandiában, ahol a KLM légitársaság, márciustól hetente egyszer egy Boeing 777-200 típusú járatot indít Amsterdam és New York között, kizárólag bioüzemanyaggal tankolva.

A használt sütőolajat a KLM tulajdonában lévő, fenntartható tüzelőanyagról szakosodott SkyNRG cég alakítja át bioüzemanyaggá. A KLM tavaly már felállította minden idők leghosszabb, bioüzemanyaggal történő repülését Hollandiától Brazíliáig. A légitársaság 2007 óta együtt dolgozik a World Wildlife Fund (WWF) holland szekciójával és különböző kutatóintézetekkel új technológiák kifejlesztésére, amelyek növelik az energetikai hatékonyságot, csökkentik a repülőgépek káros kibocsátásait és fenntarthatóvá teszik a repülőtereket. Az Air France-szal együtt így válhatott KLM a Dow Jones Sustainable Index vezető részvényesévé, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.