Angliában fizetnének, hogy ne termeljenek a szélerőművek

Gondot okozhat a nehezen szabályozható, nagy mennyiségben termelt megújuló energia a brit elektromos hálózatokat üzemeltető cégek számára.

A nap, vagy szélenergia segítségével előállított elektromos áram környezetvédelmi szempontból kétségtelenül előnyös a bolygó számára, ugyanakkor időszakos voltuk miatt nehézségeket okoz az infrastruktúra szempontjából. A túlságosan sok, vagy túlságosan kevés energia felboríthatja az ellátó- és szállítórendszerek egyensúlyát, ezért azt szabályozni kell, hogy végül eljusson a fogyasztókhoz az elektromos áram. Mivel a megújuló energia tárolása egyelőre nem megoldott és túlságosan sokféle áramtermelési megoldást kell összehangolni, ha nagyon nagy mennyiségű elektromos áram szabadul a hálózatokra, akkor az akár a berendezésekben is károkat okozhat, végső esetben pedig ellátási zavarokat is eredményezhet.

A brit hálózatüzemeltető szerint Nagy-Britannia pontosan ilyen problémákkal nézhet szembe az előttünk álló nyáron. A nyári hónapokban hagyományosan csökken a kereslet az elektromos áram iránt, ezért fontolóra vették a szigetországban, hogy fizetni kellene a szélerőműveknek, hogy kevesebb energiát termeljenek. Az elmúlt néhány évben Nagy-Britanniában hatalmas fejlesztések zajlottak a megújuló alapú energiatermelésben, hogy ezzel csökkentsék az ország károsanyag kibocsátását. Elsősorban a szélerőművek száma gyarapodott jelentős mértékben. Ezen felül a brit kormány különböző támogatásokkal is ösztönözte a vállalkozásokat és háztartásokat, házi napelemek telepítésére, így ezek együttesen függetleníthették magukat a hálózattól. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Új Horizont Európa projekt a biomassza-alapú gazdaság fellendítésére

A BOOST4BIOEAST projekt – amelyet a magyar Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) koordinál – célja, hogy a közép-kelet-európai és balti országok nemzeti szereplőit képessé tegye a nemzeti biomassza-alapú gazdasági cselekvési tervek kidolgozására, valamint hogy hosszú távú struktúrákat és párbeszédtereket építsen ki a nemzeti és makroregionális együttműködéshez.