Angyalföld százlakásos passzívházat építtet

Nyílt közbeszerzésen keres Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzata kivitelezőt a Jász utcában felépítendő 100 lakásos passzívházra – a felhívás a szerdai Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A 4402 négyzetméteres telekre felépítendő ház nettó alapterülete 9728 négyzetméter, ebből a lakások nettó alapterülete 4909 négyzetméter lesz. Így egy lakás átlagosan 49 négyzetméteres lesz. Ajánlatot az a cég tehet, amelynek az elmúlt két év mindegyikében legalább nettó 2 milliárd forint árbevétele származott magasépítésből. További feltétel, hogy – szintén az elmúlt két év mindegyikében – legalább 70 munkavállalóval rendelkezett, és ebből a fizikai dolgozók száma elérte az 55-öt. Az ajánlattételi határidő 2012. november 5. Az összességében legelőnyösebb ajánlat lesz a nyertes úgy, hogy az ár 80, míg a határidő 10 súlyszámmal szerepel. Eddig Magyarországon néhány tucat passzívház épült csak, azok is zömében családi házak, illetve elvétve kisebb irodaépület érdemelte ki a passzív jelzőt. Egy ház akkor passzív, ha az éves fűtési energia nem haladja meg a 15 kilowattórát négyzetméterenként. Ez annyit jelent, hogy négyzetméterenként 1,5 köbméter gázt fogyaszt a ház egy szezonban, amely egy 49 négyzetméteres lakásra 11 ezer forintos éves fűtési költséget jelent a mai gázárral számolva. Ezt az energetikai jellemzőt a falak hőszigetelésével, háromrétegű ablakokkal és gépi szellőzéssel érik el. Utóbbi úgy működik, hogy az elszívott meleg, használt levegő – egy hőcserélőben – előmelegíti a beszívott friss levegőt. A friss levegőt pedig föld alá fektetett csövön át juttatják el a hőcserélőhöz, így mínusz 20 fokban is legalább plusz 10 fokos levegőt melegít tovább a hőcserélő.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.