Anyagok a profi hőszigeteléshez

Az otthonunk szigetelése egy nagyon fontos feladat, hiszen ezzel biztosíthatjuk, hogy komfortos és energiatakarékos legyen. Ha ugyanis a kinti hőmérséklet beszökik a házba, akkor az több okból sem kedvező. Nyáron így sokkal többet kell klímát használunk, télen pedig többet kell fűtenünk.

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás a hőszigetelés, amivel megakadályozhatjuk, hogy otthonunk gyorsan átvegye a kinti hőmérsékletet. A módszer lényege, hogy speciális tulajdonságokkal rendelkező anyagokat használunk, amik lehetnek szervesek és szervetlenek.

Ezúttal a hőszigetelést vesszük górcső alá és elmondjuk, hogy milyen anyagok közül érdemes választani. Mindegyikről adunk egy rövid, de átfogó jellemzést és az is kiderül, hogy milyen előnyeik vannak.

Polisztirol

A polisztirol az egyik legnépszerűbb anyag, amikor hőszigetelésre kerül sor. Azt kell tudni róla, hogy ez egy hőre lágyuló műanyag és több típusa is létezik. Az egyik fajtája az EPS, azaz expandált polisztirol, ami ömlesztett gyöngy, illetve táblás kivitelben is kapható. A fehér színű EPS lapok (közismert nevén hungarocell) kiváló hőszigetelők, de még hatékonyabbak a grafitos adalékanyaggal gyártott, szürke színű EPS lapok. A hatékonyságbeli különbség akár 20-30% is lehet, ami persze az árban is megmutatkozik. A polisztirol másik típusa az XPS, vagyis az extrudált polisztirol, aminek már magasabb az anyagsűrűsége és jobban ellenáll a nedvességnek is. Ez csak táblás kivitelben érhető el.

Kőzetgyapot

A kőzetgyapot szintén remek választás, ha le akarjuk szigetelni az otthonunkat. Ez tulajdonképpen az ásványok egyik fajtája, ami azt jelenti, hogy természetes szigetelést hozhatunk létre vele. Egyik nagy előnye a többi szigetelőanyaghoz képest, hogy jobb hangszigetelőképességgel rendelkezik. Továbbá az anyag páraeresztő, valamint tűzállóság tekintetében is a lehető legjobb választás.

Üveggyapot

A kőzetgyapothoz hasonlóan az üveggyapot is környezetbarát megoldást kínál a hőszigetelésre, ugyanis ez is egy természetes ásványi anyagokból készül. Ez is remek hangszigetelő, viszont a kőzetgyapothoz képest kevésbé tűzálló. A mechanikai terhelésekkel szemben rosszul teljesít, vízzel, nedvességgel szemben nem ellenálló.

 

 

 

 

Partner cikk

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.