Apokalipszis Fukusimánál

Apokalipszisnek nevezte a japán nukleáris vészhelyzetet Guenther Oettinger, az Európai Unió energiabiztosa. Szerinte Tokió kis híján elvesztette az irányítást a fukusimai atomerőműnél.

Nincs folyamatos sugárzás a medencénél
A Guardian egyik elemzője, Ian Sample a használt fűtőelemeket tartalmazó medence jelentőségét vizsgálja a 4-es reaktornál. Szerinte a medencéből reggel kiszabaduló sugárzás az erőműnél dolgozó munkásokra veszélyes volt, ugyanakkor azóta jelentősen csökkent a sugárzási szint. A használt fűtőelemeket általában tíz méter magas víz lepi el, ez ugyanakkor elpárologhat, hűtés nélkül pedig a fűtőelemek kigyulladhatnak és közvetlenül az atomészférába kerülhet a sugárzás. A használt fűtőelemek életkorától függ a sugárzás mértéke, a régebbi elemek kevésbé radioaktívak, így kevésbé veszélyesek is. A helyszínen folyamatosan próbálják hűteni a forráspont közelében lévő medencét, később pedig helikopterekkel is vizet locsolnak majd rá.
Száz ország, tizennégy szervezet segítene
Száznál is több ország valamint tizennégy nemzetközi szervezet ajánlotta fel segítségét Japánnak, írja Norijuki Sikata, a japán kormány helyettes szóvivője a Twitteren.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.