Április 15-ig lehet kitölteni a zöld nemzeti konzultációt

A zöld nemzeti konzultáció tétje, hogy Magyarország valóban részt vegyen a világban zajló energetikai fordulatban, a 13 kérdésből álló kérdőívet április 15-ig lehet kitölteni a zöldenergia.kormany.hu oldalon – mondta György László kormánybiztos kedden győri sajtótájékoztatóján.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A politikus hozzátette, a nemzetközi elemzőházak szerint Magyarország rendelkezik majd 2030-ra a világban a negyedik legnagyobb zöldenergia tárolására alkalmas gyártókapacitással Kína, az Egyesült Államok és Németország után. A zöldenergiához kapcsolódó beruházások a következő évtizedekben megalapozzák Magyarország gazdasági növekedését és jól fizető munkahelyeit. Az ehhez kapcsolódó ágazatokon keresztül pedig több millió magyarnak nyújtanak majd biztos megélhetést – emelte ki a kormánybiztos.

György László rámutatott, 2024-ben már rendelkezésre állnak Magyarországon azok a naperőművi kapacitások, amelyeket 2030-ra terveztek elérni. Ez fontos eleme annak a célkitűzésnek, hogy 2030-ra a villamos energia 90 százalékának előállítása ne járjon szén-dioxid kibocsátásával. A zöldenergiára való átállás érdekében a kormány 75 milliárd forintos keretösszegben napenergia plusz programot indított, 30 milliárd forintból elektromos autóvásárlási programot kezdeményezett a vállalkozások számára és ösztönözte, hogy a 25 ezer főnél népesebb települések támogatottan már csak elektromos buszokat vásárolhassanak – sorolta a kormánybiztos. Kara Ákos, Győr térségének fideszes országgyűlési képviselője elmondta, az elmúlt ciklusban Dézsi Csaba András polgármester vezetésével tudatos és átgondolt stratégia mentén valósítottak meg energiakorszerűsítési beruházásokat.

Győrben a közintézmények voltak a fókuszban, számos iskola mellett az egyetem is megújult energetikailag. A környékbeli kistelepüléseken pedig jellemzően az egészségügyi alapellátás intézményeit korszerűsítették – emelte ki a képviselő. Kara Ákos szólt arról is, hogy a városi buszközlekedés terén is sikerült előre lépni az elektromos buszok megjelenésével.“Ha a következő időszakban az emberek a Fidesz-KDNP önkormányzati többséget támogatják, hogy Dézsi Csaba András legyen a polgármester . az itt élők jövője szempontjából fontos fejlesztéseket tudunk majd megvalósítani” – mondta az országgyűlési képviselő.

Ajánlott tartalom

Korszerűsítették a budapesti távhőszolgáltatást

Bővült és korszerűsödött a budapesti távhőszolgáltatás, energiahatékonysági pályázat részeként a FŐTÁV Budapest tizenhárom kerületében 201 hőközpontot újított fel - közölte a BKM Budapesti Közművek szerdán az MTI-vel.