Április végéig kell regisztrálniuk a cégeknek az új hulladékgazdálkodási rendszerbe

A hulladéktermelő gazdálkodó szervezeteknek és intézményeknek április 30-ig kell regisztrálni a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. vállalati portálján az elektronikus ügyintézési felületen – tudatta a társaság az MTI-vel kedden.

A regisztrációval a hulladéktermelők a koncessziós keretek között végzett hulladékgyűjtés és -kezelés 2023. július 1-jén induló rendszeréhez csatlakozhatnak. A szolgáltatás igénybevétele kötelező. Az intézmények – többek között iskolák, óvodák, idősek otthona, szociális intézmények – és gazdálkodó szervezetek, koncesszió alá tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladékának begyűjtését kizárólag a MOHU Zrt. és annak szerződött intézményi szolgáltatója végezheti 2023. július 1-jétől. A regisztráció a hulladéktermelők és a hulladék begyűjtését végző szolgáltatók összekapcsolását támogatja, valamint közvetlen felületet biztosít a koncessziós társasággal szemben fennálló kötelezettségek, egyenlegek és egyéb folyamatban lévő ügyek követésére – írták.

A közlemény szerint július 1-jétől a MOHU Zrt. koncessziós kiírásnak és a jogszabályoknak megfelelően – uniós irányelvek mentén – elindítja Magyarországon a kiterjesztett gyártói felelőségi rendszert (EPR). Ennek célja, hogy a termékek gyártói, illetve első belföldi forgalomba hozói viseljék a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során. Az új rendszerben a MOHU Zrt. gondoskodik a körforgásos termékből képződő hulladék átvételéről, gyűjtéséről, elszállításáról, előkezeléséről, kereskedelméről és kezelésre történő átadásáról, továbbá az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények hatékony igénybevételéről és üzemeltetéséről. Mindez érinti többek között a csomagolások, egyes egyszer használatos műanyag termékek, az elektromos és elektronikus berendezések, az elemek és akkumulátorok, a gépjárművek és alkatrészeik, a gumiabroncsok, a reklámhordozó- és irodai papírok, a sütőolajok és -zsírok, a textiltermékek, illetve a fából készült bútorok gyártóit, első belföldi forgalomba hozóit – közölték.

A regisztrációval kapcsolatos részletes tájékoztatás a mohu.hu weboldalon található. Július elsejétől az eddigi megosztott önkormányzati és állami hulladékgazdálkodási közfeladatok helyett az előbbi megszűnésével egy centralizált hulladékgazdálkodási rendszer jön létre. A MOHU nyerte meg 35 évre az állami koncessziót a hulladékgazdálkodás hazai egységesítésére és fejlesztésére.

Ajánlott tartalom

Környezetvédelmi elismeréseket adtak át az Energiaügyi Minisztériumban

Átadta az idei Környezetünkért díjakat és emlékplaketteket a díjazottaknak kedden az Energiaügyi Minisztériumban (EM) a tárca környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára, valamint az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese.