Áprilisban lezárulhat a Genesis Energy leányvállalatainak eladása

Április 19-ig lezárulhat a Genesis Energy Nyrt. (GEI) vékonyfilm napelemgyártással foglalkozó leányvállalatainak eladása az amerikai Genesis Solar Corportaion (GSC) részére – mondta Kunovits Jenő vezérigazgató-helyettes az MTI-nek pénteken.

Kiemelte: a három leányvállalat és az általuk használni kívánt know-how ellenértékét a GSC – amely korábban Cogenco International Inc. néven működött – saját részvényeivel egyenlíti ki.
A vállalatok között még tavaly augusztusban kötött szerződés értelmében a GSC-nek április 19-ig be kell fejeznie a szükséges vállalatátvilágítási folyamatot és ugyanezen időpontig a GEI-nek biztosítania kell a leányvállalatok auditált éves beszámolóit. Amennyiben a vállalatátvilágítási folyamat nem teljes körűen fejeződne be a jelzett időpontig, a tranzakciót ugyan lezárják, de az üzletrészek és a részvények cseréje a Genesis Solar által elfogadott dokumentumok átadásával egyidejűleg banki akkreditív segítségével jön majd létre – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes.

Kunovits Jenő aláhúzta: a leányvállalatok értékesítésével a napelem projektek irányítása átkerül az Egyesült Államokba, azonban a GEI a GSC többségi tulajdonosává válik.
A leányvállalatok értékesítését követően a GEI részvényesei 1:1 arányban cserélhetik majd részvényeiket GSC papírokra.
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a Genesis Energy azt közölte, hogy a Svájcban bejegyzett Vital Source S.A. zártkörű tőkeemelés keretében megvalósuló 35 millió dolláros részvényvásárlási szerződést kötött a Genesis Solar Corporation 3,5 millió törzsrészvényére. A közleményből kiderül, hogy a Genesis Solar a befolyó összegből 25 millió euróval (több mint 33 millió dollárral) felemeli a GEI spanyol leányvállalata, a Genesis Solar Espana S.L. alaptőkéjét.
A megállapodás alapján a Vital Source kötelezettséget vállalt arra, hogy a 35 millió dolláros vételárat egy összegben fizeti ki legkésőbb 2010. június 30-ig.

A megállapodáson kívül további 9 millió euróval növekedhet a Genesis Energy spanyol leányvállalatának tőkéje az anyavállalatban tervezett tőkeemelésen keresztül, amely szintén a Vital Source forrásaiból valósulhat meg.
A Genesis közleménye szerint a tervezett és elhatározott tőkeemelések megvalósulásával a társaság spanyol projektje elegendő tőkével fog rendelkezni ahhoz, hogy a Genesis Solar Espana S.L. felépítse gyártócsarnokát, le tudja hívni a korábban megítélt állami támogatásokat, valamint további kedvezményes állami kölcsönökhöz juthat.
A Genesis Energy Nyrt., amelyet 1983-ban Novotrade néven alapítottak, jelenleg vékonyfilm technológiájú napelemek gyártásával foglalkozik, azonban március közepén bejelentett zártkörű tőkeemelése révén a jövőben a bányászatban is jelen lesz. A Budapesti Értéktőzsdére bevezetett vállalat “B” kategóriás részvényeinek árfolyama az elmúlt egy évben 308 és 825 forint között ingadozott, április elsején, csütörtökön 448 forinton zárt.

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.