Áradásokkal küzdenek

Áradásokkal küzdöttek Lengyelország három északi, tengermelléki vajdaságában vasárnap, mert a szombati viharos északnyugati szél a Balti-tenger vizét a folyók medrébe sodorta.

Több lakóházat és gazdasági épületet, valamint helyi érdekű utakat árasztott el a víz, elsősorban a Visztula deltájában. Az épületekben 40 centiméter magasan áll a víz, több embert evakuáltak, de vannak, akik nem akarják elhagyni lakhelyüket. A tűzoltóság éjszaka az átázó árvízvédelmi gátakat erősítette, és sikeresen megvédte Frombork város ivóvízrendszerét – írta vasárnap a PAP hírügynökség. Az éjszakai mentőakció nehéz körülmények közepette zajlott, mert a magas vízszint mellett a tűzoltóknak a viharral és az erős havazással is meg kellett küzdeniük – mondta Pawel Fratczak, a tűzoltóság szóvivője a tvn24 hírtévének. A Beaufort-skála szerint 8-9 fokos vihar vasárnap jelentősen enyhült, és irányt is változtatott, így a tűzoltóság megkezdhette a víz kiszivattyúzását. Fratczak szerint a Visztula deltájában már apad a víz.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.