Áradnak a folyók Kínában

Felhőszakadások okoznak árvizet Közép- és Délnyugat-Kínában, 13 embert keresnek, ezreket költöztettek el, megkezdődött a katasztrófaelhárítás – jelentette a Hszinhua hírügynökség hétfőn.

A délnyugat-kínai Kujcsou (Guizhou) tartomány Vangmo (Wangmo) megyéjében a 12 órán át tartó heves esőzések miatt a biztonsági szintet három méterrel meghaladó mértékben emelkedett meg a folyó szintje, 6000 embert kellett biztonságosabb helyre szállítani, a megáradt folyó 13 helyi lakost ismeretlen helyre sodort. Kujcsouban a június 3-5. közötti mostoha időjárás, illetve az áradás következtében házak dőltek romba, helyenként megszűnt az áramellátás, leállt a közlekedés tízezreknek okozva gondot. A közép-kínai Hunan tartományban 16 ezer embert kellett evakuálni Louti (Loudi) városból, a térségben legsúlyosabban érintett településről. A helyi katasztrófaelhárító központ szerint több mint száz járásban okoz gondot a szombat reggel óta zuhogó eső.

 

A tartomány, amely Kína fontos mezőgazdasági termelői bázisa, amúgy hónapok óta az aszálytól szenved. A meteorológiai előrejelzések szerint a régióban ugyanakkor júniusban további csapadék várható, ami árvízveszélyt jelent. A szakemberek Kína nyugati és északkeleti részében is hosszan tartó, kisebb-nagyobb mennyiségű csapadékot jósolnak. A Jangce folyó középső és alsó szakaszán, ahol az aszály okozta károkat igyekeznek elhárítani, megkezdték az árvíz elleni felkészülést.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.