Áram-autópályákat építenek

A német energetikai fordulat – azaz az átállás megújuló energiaforrásokra – egyik legnagyobb akadálya, hogy az elektromos vezetékhálózat európai viszonylatban is öregnek számít a szövetségi köztársaságban. Az energiaszolgáltatók ezért óriási befektetéssel új, modern gerinchálózatot építenek ki.

Németország régi hálózatai nem képesek hatékonyan szállítani a megújuló forrásokból származó elektromos energiát – ezt a következtetést vonta le az ország négy legnagyobb elektromos szolgáltatója, a Tennet, az 50 Hertz,  az Amprion és az EnBW. A megújuló források – mint az Északi- és a Balti-tengerre tervezett nagy szélerőművek ugyanis távol esnek a nagy délnémet ipari centrumoktól, valamint az energiatárolásra használható vízerőművektől az Alpokban és Norvégiában. Szintén nagy nehézségeket támaszt a jövőben a dél-európai és észak-afrikai naperőművekből kinyerhető elektromos energia szállítása. Ezért az elektromos szolgáltatók új gerincvezetékek építését jelentették be.
A Tennet Észak- és Dél-Németország között tervez egy 900 kilométeres, várhatóan mintegy 2-2,5 milliárd euró költségű gerinchálózatot. A Financial Times Deutschland értesülései szerint a cég 2012 elején jelenti be a részletes terveket, költségeket és a várható nyomvonalat. Az 50 Hertz kerek egymilliárd eurót fektet be az új, 600 kilométeres gerincvezetékbe, amely Magdeburg térségéből a Rajna-Majna vidékre vezet majd, míg az Amprion és az EnBW a Rajna-menti területeketet köti össze Stuttgart térségével, szintén egymilliárd euróért.

 
Az üzleti napilap értesülései szerint a négy konszern High Voltage Direct Current (HVDC) vezetékeket épít majd ki, ezek a rendszerek nagyfeszültségű egyenáramot közvetítenek, csekély ellenállási veszteség mellett. HVDC-t eddig csak két pont közötti nagy mennyiségű elektromos energia továbbítására használtak, Indiában, a szibériai orosz vízerőművektől a lakott területekig és néhány tenger alatti vezetékben. A tervezett hálózat lesz az első alkalom, hogy elosztó rendszerként is használatra kerülnek. A hosszú távú tervek szerint ilyen rendszereket építenek ki majd Észak-Németország és Norvégia között, hogy a balti-tengeri szélerőművekben megtermelt áramot könnyen tárolhassák, illetve Dél-Németország és Észak-Afrika között, hogy az Unió által is támogatott naperőmű-építési projektekben megtermelt energiát a délnémet ipari központokba továbbíthassák.

Ajánlott tartalom

Az E.ON Hungária 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít

Az E.ON Hungária csoport 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít, ennek felét saját forrásból finanszírozza, másik felét pedig az uniós Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz programból (RRF) származó támogatásból, amelyet a magyar kormány előfinanszíroz - jelentette be az E.ON Hungária csoport hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettese a vállalat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.