Német nagyvállalatok hatalmas teljesítményű és környezetbarát naperőműveket terveznek építeni Észak-Afrikában. A 400 milliárd eurós beruházással az európai áramigény 15 százalékát lehetne fedezni, írta keddi számában a Süddeutsche Zeitung

Áram Európának afrikai naperőművekből

Német nagyvállalatok hatalmas teljesítményű és környezetbarát naperőműveket terveznek építeni Észak-Afrikában. A 400 milliárd eurós beruházással az európai áramigény 15 százalékát lehetne fedezni, írta keddi számában a Süddeutsche Zeitung

A müncheni lap szerint húsz cég július közepén megalapítja a vállalkozást elindító konzorciumot és az első afrikai telepeken tíz év múlva elindul az áramtermelés. A projektet a világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Münchener Rück vezeti. “Két-három éven belül konkrét tervekkel kívánunk előállni” – nyilatkozott Torsten Jeworrek, a társaság igazgatótanácsi tagja.

A konzorcium alakuló ülését július 13-án tartják. A résztvevő cégek listáját nem hozták nyilvánosságra, az SZ azonban úgy értesült, hogy csatlakozik egyebek között a Siemens erőműgyártó cége, az energiaszolgáltató RWE és a Deutsche Bank. A müncheni találkozón ott lesznek több minisztérium és a fenntartható fejlődés ügyét az elsők között felkaroló, 1968-ban alapított Római Klub képviselői is.

Az üzletemberek, politikusok és tudósok összefogásával induló fejlesztési programból a lap szerint minden idők egyik legnagyobb szabású klímabarát energetikai vállalkozása nőhet ki, és idővel nemzetközivé lehet a projekt. “Az olasz- és spanyolországi lehetőségeket illetően nagyon optimisták vagyunk, és Észak-Afrikából is számos pozitív jelzés érkezett” – mondta Torsten Jeworrek, aki ugyanakkor francia közreműködésre nemigen számít: “A franciák még mindig az atomenergiára koncentrálnak” – mondta.  A konzorcium célja, hogy az észak-afrikai sivatagokra tűző napsugarakkal Európa villamosáram-igényének 15 százalékát fedezzék.  Spanyolországban és a kaliforniai Mojave-sivatagban már működnek a német tervekben szereplőhöz hasonló erőművek. Ezek nem hagyományos napelemekkel, napkollektorokkal működnek. A Nap energiáját tükrökkel egy központba terelik, ahol speciális folyadékot forrósítanak fel a sugarakkal, így vízgőzt állítanak elő, ezt pedig áramtermelő turbinák meghajtására használják. A ritkásan lakott és az Egyenlítőhöz viszonylag közeli észak-afrikai térség ideális terep, egyelőre azonban nincsen teljesen kidolgozott megoldás a megtermelt áram tárolására és elszállítására a hatalmas távolságra fekvő Európába – írta keddi számában az SZ.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki piros napelemet szeretne telepíteni a tetőre

Új, épületbe integrálható napelemről rántotta le a leplet a kínai DAH Solar.