Áramingadozásokat okoz a német szél

Több közép-európai országban is megzavarják az áramellátás stabilitását azok az előre be nem jelentett áramszállítások, amik a közös német-osztrák árzóna miatt alakultak ki.

A Mavir kisebb beavatkozásokra kényszerült – írja a Világgazdaság. A lap szerint ezek az áramlások azóta erősödtek fel, amióta Németországban felfutott a szélenergia hasznosítása és aránya a teljes termelésen belül. Bár egy, a német energiahivatalnak tavaly októberben készített tanulmány azt állítja, hogy az osztrák-német áramkereskedés technikailag problémamentes, ezt mások cáfolják: „Többször is kritikus helyzetbe került a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar villamos energia rendszer az elmúlt hónapokban az Észak-Németországban termelt áram miatt, amely a cseh, a lengyel, a szlovák és magyar rendszereken keresztül jut el a dél-németországi, osztrák és további dél-európai fogyasztókhoz” – áll abban a tanulmányban, amelyet a felsorolt országok rendszerirányítói készítettek.

Szerintük ezek az áramlások veszélyeztetik országaik hálózatbiztonságát és korlátozzák a határkeresztező áramkereskedelmet. Ezért célszerű lenne a rendellenességet okozó német-osztrák áramkereskedelmi együttműködést felbontani. A lap érdeklődésére a Mavirnál hangsúlyozták, hogy a Németországból kiinduló, fenti áramszállítás ingadozásokat Csehország igen erősen megérzi, Szlovákia is érzékeny rá, de Lengyel- és Magyarország kevésbé. „A problémák ellenére a nem menetrendezett áramáramlások a hazai ellátásban – köszönhetően a magyar átviteli hálózat megfelelő kiépítettségének – sem ellátás-biztonsági, sem más közvetlen veszélyt nem jelentenek, így nem követelnek rendkívüli intézkedést sem” – mondta Gyulay Zoltán, a Mavir piacműködtetési igazgatója. Kisebb beavatkozásra viszont szükség volt a győri alállomáson, mert a vizsgált négy hónap alatt ötször haladt át a vártnál sokkal nagyobb árammennyiség a hazai rendszeren a német szélerőművek be- belendülésének következtében.

Ajánlott tartalom

A legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot - írta a hirado.hu pénteken.