Áramkimaradást okozott az Oroszországra lecsapott vihar

Mintegy 50 ezer ember maradt áram nélkül Oroszország szibériai és déli régióiban a hétvégi szélviharok miatt – tájékoztatott Jevgenyij Grabcsak energiaügyi miniszterhelyettes hétfőn a Rosszija 24 hírtelevízióban.

Elmondta, hogy az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímben mintegy hatezer ember maradt áramellátás nélkül. A helyettes tárcavezető azt ígérte, hogy estére a félszigeten a vihar összes következményét felszámolják. Szibériában, ahol az ítéletidő hat régiót érintett, súlyosabb a helyzet, és a front az orosz Távol-Kelet felé haladva további elektromos hálózatokat rongál meg.

Grabcsak szerint a hétvégén a hálózatról a vihar által lekapcsolt fogyasztók száma összességében meghaladta a 260 ezret. Vasárnap erős, másodpercenként 30-35 méteres széllökésekkel kísért hurrikán söpört végig a Szibériai Szövetségi Körzet városain, háztetőket leszakítva és fákat kidöntve. Kemerovo megyében három ember életét vesztette, és 18 megsérült. Az Altaji területen egy nőt saját házának leszakadt tetője ölt meg. A miniszterhelyettes azt mondta, hogy a kemerovói és az altaji régióban a reményei szerint alapvetően kedd délutánra fejeződik be a helyreállítás. A Krasznojarszki területen, ahol a viharos szél csak hétfő reggelre csillapodott le, a munkálatok várhatóan két napig fognak tartani.

Ajánlott tartalom

Két évvel korábbinál közel negyedével volt alacsonyabb a gázfogyasztás az első fél évben

A 2022 első hat hónapjában még több mint 5,7 milliárd köbméteres felhasználással szemben 2024-ben januártól június végéig mindössze 4,37 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon. Az idei első félévben a megelőző esztendő azonos időszakához képest 6,5 százalékos volt a csökkenés - jelentette be szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).