Áramot fejleszt a Seat

Tizenhárom és fél hektáron ültet napelemeket a spanyol autógyár. Az így előállított elektromossággal akár Kongó teljes áramimportját is fedezhetnék, de inkább a gyártást tisztítják.

Aki látott már komolyabb méretű ipari üzemet, tudja, hogy a hatalmas gyártócsarnokok fölött többszörös focipályányi tetőszerkezetek feszülnek – ezeket jobb esetben beparkosítják, de többségükben csak szellőzőkürtők és lift-gépházak bontják meg a hatalmas, sík felületek kopárságát. Pedig lehet ezt másképp is csinálni: a spanyol Seat autógyár például húszezer darab napelemet állít fel martorelli üzemének tetején. A kezdeményezés egyáltalán nem új keletű, hiszen a szolártechnológia költségeinek folyamatos csökkenésével Nyugat-Európában egyre több lakóház, gazdaság tetején láthatunk napelemeket. A Seat kezdeményezése azonban puszta méretei miatt érdemel említést: összesen 135 ezer négyzetméternyi cellát helyeznek el az épületek tetején, illetve a járműtároló területek árnyékoló szerkezetein. Ennyi napelemmel éves szinten mintegy hatmillió kilowatt-órányi elektromos áram állítható elő – legalábbis a napfényes Katalóniában, ahol a 25 ezer lakosú Martorell fekszik. Ezzel a teljesen tisztán előállított árammennyiséggel 2800 tonnányi CO2-kibocsátást vált ki a gyár, ami több mint kétezer darab Seat Ibiza 1.2 TDI Eco modell éves széndioxid-kibocsátásának felel meg (15 000 km/év futásteljesítménnyel számolva).

Ezt a 17 millió eurós beruházással létrehozott rendszert azonban csak kezdetnek szánja az idén hatvanegy éves márka. A ‘SEAT al Sol’ program részeként egy éven belül megkétszerezik az üzem elektromos termelőkapacitását. A tervek szerint 2012 végére összesen 32 hektárnyi napelemet helyeznek ki a gyár területén, ami az európai autóipar első számú áramtermelőjévé teszi a Seat hazai gyárát. A második fázis végére a létesítmény éves kapacitása meghaladja a 13 millió kWh-t. Ez már ipari viszonylatban sem elhanyagolható mennyiség: ennyi energiával tíz napon át működhetne teljes kapacitáson a martorelli üzem, azaz évente kétezer gépkocsit állíthat majd elő (elektromos szempontból) szénsemlegesen a Seat, illetve egy forró nyári napon nagyjából két órán át fedezhetné Magyarország teljes áramfelhasználását.

Ajánlott tartalom

Miért érdemes otthoni víztisztítót használni?

Talán felesleges luxusnak tűnhet az otthoni víztisztítók használata, hosszú távon nagyon jó befektetésnek bizonyulhatnak, ráadásul csökkenthetik a háztartás műanyaghasználatát is.