Áramot termel az elefánt az állatkertben

A müncheni állatkertben az elefánt segítségével égnek a lámpák. A testes állat ürülékéből állítják elő azt a biogázt, mely meghajtja az állatkert áramhálózatát. A torontói állatkert is hasonló biogáz-üzemet készül létesíteni.

Egy elefánt naponta 100 kilogramm ételt is elfogyaszt, főként zöldséget, gyümölcsöt és ropogtatnivaló szárazsüteményeket. Emésztése végterméke tehát nem elhanyagolható mennyiség: éves szinten mintegy 2000 tonnáról van szó. Az ebből kinyerhető biogáz 100 lakást is el tudná látni árammal egész évben. A bajor állatkert vezetői három nagy konténert építettek, melyek egyenként akár 100 köbméter ürüléket is képesek tárolni. Nemcsak az elefánt beleinek végterméke köt itt ki, hanem az összes vegetáriánus állaté.

A konténer tartalmát meleg vízzel keverik össze, majd a baktériumok oxigénmentes környezetben 30 nap alatt lebontják az ürüléket. Ennek során gázok szabadulnak fel, metán és széndioxid, mely a mennyezeten lévő szellőzőnyílásokon keresztül távozik, s egy nagy “léggömbbe” áramlik, onnan pedig a biogáz-meghajtású erőműbe, ismertette az innovációt a CNN. A rendszer az állatkert energiafogyasztásának mindössze 5 %-át tudja előállítani.

A baj az, hogy a kinyerhető biogáz csekély energiamennyiséget jelent az ürülék nagy méretéhez és mennyiségéhez képest. A folyamatban nagy hő szabadul fel, amit szintén tárolnak és fűtésre használnak. A gorillák ennek köszönhetően melegedhetnek meg a hidegebb hónapokban. A hőmennyiség akár 25 (emberi) háztartást is befűthet, állítják az állatkert vezetői. Az erjesztés végeztével fennmaradó salakanyagot trágyaként használják fel a talaj termékennyé tételére.

A müncheni nem az első ilyen jellegű kezdeményezés. 2005-ben egy syracuse-i állatkert állt elő hasonló ötlettel New York államban, de később nem láttak napvilágot a sajtóban arról, megvalósult-e. 2008-ban, amikor a kanadai sajtóban olyan értesülés látott napvilágot, hogy hasonló megvalósíthatósági tanulmányt készítettek a torontói állatkertben, már úgy említették a syracuse-i projektet, mint ami azért fuccsolt be, mert túl költségesnek bizonyult.

A syracuse-i ottani Rosamond Gifford állatkertben 6 tagú ázsiai elefántcsoportjáról nevezetes. A 6 állat naponat 453 kilogramm ürüléket produkál. Csak ennek elszállítása évente 10 000 dollárba kerül. Az állatok lakhelyének fűtése és az áramfogyasztás pedig évente 400 000 dollárt emészt fel.

A torontói állatkert 2008-ban 10,5 millió (amerikai) dollárt akart összekalapozni, hogy kivitelezhesse a biogáz-projektet, jelentette akkor a CBS News. A város vezetéséhez fordultak, de ott nemleges választ kaptak: erre sajnos nincs pénz. Pedig az állatkert vezetése szerint az ürülékből az állatkert energiafogyasztásának 100 %-át kielégíthették volna.

Az állatkert honlapján még mindig jövő időben beszélnek a tervről. A költségvetés már csak 5,4 millió dollár, a biogázüzem kapacitása pedig 500 kW lenne. És most már csak azt állítják, hogy az energiaigény egyharmadát fedné le a biogáz.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.