Áramot termelhet a fesztiválozók vizelete

Az emberi vizelet nem csupán az anyagcsere egyik végterméke, értékes erőforrásként is szolgálhat. Brit kutatók olyan mikrobiális üzemanyagcellát hoztak létre, amely a vizeletet baktériumkultúrák segítségével árammá alakítja.

A Nyugat-angliai Egyetem kutatói évek óta vizsgálják, hogyan lehetne hulladékokból áramot előállítani. Hosszasan kísérleteztek rothadt gyümölcsökkel, levágott fűvel, kagylókkal, elpusztult legyekkel – számolt be munkájukról a kutatás vezetője, Ioannis Ieropoulos a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint. A vizelet kiváló alapanyagnak bizonyult, kémiailag aktív vegyület lévén. Ieropoulos már régebb óta dolgozik hulladékevő robotok kifejlesztésén. A legújabb verzió, az úgynevezett Ecobot III a szennyvízben található tápanyagokból szerzi az energiát.

Mihelyst fogytán a készlete, felkeres egy szennyvízadagoló tartályt és kiszolgálja magát. A nyersanyagot baktériumok segítségével dolgozza fel, amelyek 24, egymáson elhelyezkedő mikrobiális üzemanyagcellában helyezkednek el.
A baktériumok elbontják a folyadékot, ezzel hidrogénatomokat állítva elő. Azok elektronjait az üzemanyagcella anódjai magukhoz vonzzák, és elektromos áram keletkezik. Időközben a hidrogénionok egy membránon keresztül a katódkamrába vándorolnak, és egyesülnek a víz oxigéntartalmával, még több vizet létrehozván így. A robot ezt a vizet “issza” meg, ellensúlyozva a párolgási veszteségeket.
A kutatók jelenleg olyan hordozható illemhely prototípusán dolgoznak, amelyet energia előállítására lehetne használni, például zenei fesztiválok vagy más szabadidős rendezvények alkalmával.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. A Szigeten lenni miből energiát termelni 🙂