Áramtermelés felé bővíti profilját az OMV

Gáz-, kombinált- és szélerőművek építésével bővíti tevékenységi profilját az osztrák OMV energiaipari konszern. Jövőre három erőművet helyez üzembe.

Az OMV-Petrom új gázüzemű kombinált erőműve 2011 őszére tervezett hálózatra kapcsolását követően a román áramfelhasználás mintegy tíz százalékát lesz képes fedezni.
A törökországi Samsun városban és a bajorországi Haimingban tervezett hasonló technológiát alkalmazó erőművekkel “2015-ig 15 terawattóra elektromos áramot leszünk képesek előállítani, ami megfelel az osztrák áramfelhasználás egy negyedének” – jelentette ki az OMV Power International igazgatója Martin Thomas újságíróknak az OMV új stratégiáját bemutató hétvégi tájékoztatón.
“A gáz-üzletágól egyenes út vezet az áramtermelés, további nyereségek felé” – mutatott rá Martin Thomas. Alapjában véve a hozzáadott érték előállításnak növeléséről van szó a földgáztól egészen az elektromos áramig kiterjesztett vertikumban, amit gáz-, illetve megújítható energiaforrásokra épülő erőmű-portfolió bővítésével kíván a vállalat elérni.

Jövőre három OMV erőmű kezdi meg az áramtermelést. A romániai Brazi gáz-kombinált 860 MW-os teljesítményű és évi 5 ezer gigawattóra áramtermelési kapacitású erőmű mellett üzembe helyezik a szintén romániai Dorobantu melletti évi 113 gigawattóra áramtermelési kapacitású szélerőművet, valamint a hővisszanyerő technológiát alkalmazó évi 75 gigawattóra áramtermelési kapacitású erőművet az ausztriai Weitendorf mellett. Az OMV általában 13 százalékos nyereségkulcsot vár el minden egyes új projektjétől és ezt a Brazi erőmű is hozni fogja – mondta Martin Thomas.
A gáz-kombinált erőmű a törökországi Samsunban egy-két évvel a Brazi után készül majd el, és 600 millió eurós kivitelezési költségével valamivel többe kerül majd az 535 millió eurós Brazi beruházásnál, az idő közben bekövetkezett áremelkedések, valamint az erőműhöz vezető hosszabb gázvezeték miatt. A Samsun erőmű áramtermelési kapacitása nagyobb lesz a Brazi erőműnél, évi 6500 gigawattóra, és hatásfoka is jobb lesz a Brazi 57 százalékánál. A Samsun orosz gázt kap majd a Kék Áramlat gázvezetékből az erőművet a tengerparttal összekötő 60 kilométer hosszú bekötő vezetéken keresztül.

A Brazi erőmű éves áram- és távhő termeléséből nagyjából egy terawattórát használ majd fel a Petrom közelben elhelyezkedő Petrobrazi olajfinomítója – közölte Karl Dietrichstein, a Brazi erőmű projektvezetője. “Évente nagyjából egymilliárd köbméter gázt tüzelünk majd el, a román belföldi gáztermelés mintegy ötödét, és eközben csak harmadannyi széndioxidot bocsátunk ki, mint amennyit egy hasonló teljesítményű szénerőmű” – mondta a Bukaresttől jó egy órányi autózásra északra fekvő építési területen 700 ember munkáját felügyelő projektigazgató. A projekt kivitelezését a General Electric (GE) és a görög Metka építőipari konszern konzorciuma végzi. Az üzembe helyezést követően az erőmű 40 főnek ad majd munkát.

A Brazi erőműben két, egyenként 280 MW teljesítményű gázturbina és egy 300 MW teljesítményű gőzturbina termel majd áramot. “A gázturbinák működési elve nagyjából megegyezik a repülőgép hajtóművekével” – magyarázta Karl Dietrichstein. “Azzal a különbséggel, hogy a repülőgép hajtóművének tolóereje a gépet mozgatja, míg a szilárdan rögzített gázturbina sugara az áramfejlesztő generátor turbinalapátjait hajtja meg.” Egyetlen ilyen gázturbina a teljesítménye egy Airbus A380-as óriásgép négy hajtóművének teljesítményével vethető össze. Az erőművet az országos energiaellátó hálózattal összekötő 8 kilométeres távvezeték szakasz tartóoszlopai már állnak, csak a vezetékeket kell kifeszíteni. Az OMV Petrom Gas és a román állami Transgaz gázvezeték üzemeltető vállalat együttműködésében már lefektették az erőművet földgázzal ellátó 30 kilométeres vezetéket is.
Az OMV áramtermelés felé történő profilbővítésének keretében további erőművek építése van tervbe véve, ezekről azonban még korai lenne beszélni – monda Martin Thomas. A következő ilyen projekt valószínűleg egy Törökországban épülő gáz-, vagy szélerőmű beruházás lesz. A bajorországi Haimingban tervezett erőműről a végső döntést az összes engedély beszerzése után, valószínűleg 2012 vége előtt hozzák meg.

Ajánlott tartalom

Térítésmentesen ad energetikai tanácsokat a Magyar Mérnöki Kamara

Energetikai tanácsokat ad a Magyar Mérnöki Kamara magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak; a szervezet térítésmentes szolgáltatására Wagner Ernő elnök hívta fel a figyelmet Kaposváron csütörtökön, sajtótájékoztatón.