Arizonában, az Egyesült Államokban építi fel a világ talán legnagyobb naperőművét egy spanyol cég.

Arizonában épül a világ legnagyobb naperőműve

Arizonában, az Egyesült Államokban építi fel a világ talán legnagyobb naperőművét egy spanyol cég.

A tervek szerint a 7,7 négyzetkilométer felületű naperőmű 2011-től 280 megawatt energiát fog termelni, ami 70 ezer háztartás teljes energiaszükségletével ér fel.   Az Abengola spanyol vállalat az arizonai fővárostól, Phoenixtől

délkeletre 80 kilométerre fekvő poros kisvárost, Gula Bendet szemelte ki az építkezéshez. Egymilliárd dollárból építi meg a sivatagi létesítményt a cég, amelynek Spanyolországban, Afrikában és az Egyesült Államokban is vannak már naperőművei.

A Mexikóval szomszédos amerikai szövetségi állam törvényben rögzített céljai között szerepel, hogy a közintézményeknek 2025-re energiafogyasztásuk 15 százalékát megújuló forrásokból kell fedezniük. Ennek aránya jelenleg alig 1 százalék körül mozog.

A Solana névre keresztelt létesítmény a világ sok naperőművétől eltérően nem a fény-, hanem a hőenergiát fogja hasznosítani. Gila Bend térségében nyaranta nem ritka a 50 Celsius fokos forróság.

Mint Santiago Seage, az Abengola igazgatója elmondta, a Solana több ezer nagy tükörrel fogja munkára bírni a nap energiáját. A tükrök folyadékot melegítenek fel, amely turbinákat forgat meg. A turbinák pedig ugyanúgy termelnek majd áramot, mint a szénerőművek esetében, csak környezetszennyezés nélkül. A hőenergiát hasznosító erőmű állítólag napnyugta után is képes lesz áramot szolgáltatni.

Az Abengola vezetője szerint Arizona a “napenergia Perzsa-öböljévé” válhat.

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.