Arktiszi utazások a Balaton családdal

A Balaton család 2015-ben bekerült a rekordok könyvébe, ők voltak ugyanis az elsők, akik áthajózták az Északnyugati-átjárót.

A hírhedt átjárót az év nagy részében vastag jég borítja, évente csupán két-három hétig hajózható. A családfő, Balaton Zoltán, a felesége és két gyermekük Grönlandról vágott neki az útnak, két hónap alatt jutottak el Kanadába. A rendkívül veszélyes, négyezer kilométer hosszú utat egy harmincéves vitorlással tették meg. Az északnyugati átjáró Kanada északi partjai mentén, a Jeges-tengeren át köti össze az Atlanti- és a Csendes-óceánt. Létezésére már Amerika felfedezése után is születtek teóriák, majd számos expedíció indult a felkutatására. A 15. században indított keresések közben a legtöbb misszió szinte összes tagja odaveszett, ezért aztán idővel már a tapasztalt hajósok közül is többen kételkedni kezdtek az átjáró létezésében. A sarkvidéki időjárás miatt a csatornát összefüggő jég borítja, amely csak nyaranta repedezik meg annyira, hogy hajóval és nem kevés szerencsével át lehessen kelni rajta.

Családos vitorlázás két gyerekkel Izlandon, Grönlandon, Kanadában, Alaszkában, át az Északnyugati átjárón és a Bering szoroson. Vadul és veszélyesen hangzik, de igaz! A különleges Balaton család az OzoneNetwork TV keddi Egyenlítő c. műsorának vendége. Balaton Zoltán gyermekkorában sarkkutatónak, parkőrnek vagy űrhajós készült, aztán 21 éve beleszeretett a vitorlázásba. Ezzel kezdődött minden. Zoltán ugyanis igazi nyughatatlan lélek, aki szeretett volna messze tájakra hajózni. Felesége, Orsi pedig hagyta magát vízre vinni. Lányuk a 20 éves Csenge és fiuk a 7 éves Kristóf már ebbe a kalandvágyba születtek bele. Sőt, Kristóf harmadik születésnapját Izland északi vizein, a negyediket a grönlandi, az ötödiket a kanadai, a hatodikat pedig az Északnyugati Átjáró kellős közepén ünnepelte.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.