Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Árvíz – A Greenpeace szerint a klímaváltozás állhat az árvíz hátterében

Árvíz – A Greenpeace szerint a klímaváltozás állhat az árvíz hátterében

A Greenpeace szerint összefüggésbe hozható a klímaváltozással a Magyarországon pusztító árvíz.

Az egyes szélsőséges időjárási jelenségekről természetesen lehetetlen teljes bizonysággal megmondani, hogy az éghajlatváltozás áll-e mögöttük, az azonban kijelenthető, hogy az éghajlatváltozás hatására gyakoribbá válnak az ilyen események – érvel a zöld szervezet keddi közleményében.
“Amióta csak léteznek meteorológiai mérések Magyarországon, még nem hullott olyan rövid idő alatt akkora mennyiségű csapadék, mint az elmúlt hónapban. Az utóbbi hetek tragikus eseményei megmutatták, hogy mennyire ki vagyunk szolgáltatva környezetünknek, és hogy mennyire sérülékeny a társadalmunk” – fejtik ki.

A Greenpeace emlékeztet arra is, hogy Magyarország a medencehatás miatt a globális átlagnál jóval kiszolgáltatottabb a klímaváltozásnak: véleménye szerint a várható felmelegedés a világátlag 2 Celsius fok helyett itt elérheti a 4-5 fokot is.
A zöldek hangsúlyozzák, hogy a klímaváltozás elleni legfontosabb lépés az ország szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése. Ennek érdekében a megújuló energiaforrásokra vonatkozó nemzeti cselekvési terv és külön törvény megalkotását sürgetik.

Ajánlott tartalom

A mézben lévő rovarirtószer kimutatására fejlesztettek ki új módszert kanadai kutatók

A háziméhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtószer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók.