Átadták a földespusztai biogázüzemet

Megkezdődött az új biogázüzem beüzemelése szerdán a Tolna megyei Pusztahencséhez tartozó Földespusztán, a beruházás 1,1 milliárdos költséggel épült meg.

A Mil-Power Bio Energetika Fejlesztő, Szervező és Befektető Kft. a biogázüzem létesítéséhez az Új Magyarország Fejlesztési Terv KEOP 4.1 pályázati keretéből 496 millió forintos EU-s támogatást nyert el. A paksi atomerőmű által létrehozott Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány 44 millió forinttal támogatta a beruházást, amelynek földmunkái 2010 első negyedévében kezdődtek el. Koncz Gyula ügyvezető az MTI-nek elmondta, hogy az erőmű óránként 1200 kilowattóra villamos energiát termel, ez húsz százalékkal több a tervezetnél, köszönhetően annak, hogy nagyobb, 1,2 megawattos gázmotort építettek be. Ez a mennyiség, tette hozzá Koncz Gyula, 2-2200 család villamosenergia-felhasználását fedezi. Optimális esetben az indítástól számítva 2-3 hét alatt lesz akkora mennyiségű villamos áram, amennyit már eladhatnak – tette hozzá az ügyvezető. Az erőmű elsősorban a szomszédos szarvasmarhatelepen keletkező híg és almos trágyát dolgozza fel. A telepet üzemeltető Milkman Kft.-nél annyi trágya halmozódott fel, ami akár egy éven át biztosítja az áramtermelést. A későbbiekben cukorcirok és vágóhídi hulladék felhasználását is tervezik.

Az ügyvezető beszámolt arról, hogy a szekszárdi székhelyi Tolnatej Zrt.-vel megállapodást kötöttek a tejtermelésből származó melléktermék, tejzsíriszap átvételéről. Ebből évente 6-7000 tonnát használnak majd a bioerőműben. Tóth Ferenc (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az avató ünnepségen azt mondta, hogy a nemzetgazdaságnak abszolút energia-megtakarítást eredményez a biogáz-hasznosítás,  helyettesíteni képes a folyamatosan dráguló földgáz energiahordozót. Kiemelte a beruházás munkahelyteremtő szerepét is. Megjegyezte: a kis energiatermelő üzem az atomerőmű tövében épült meg. Ez is mutatja, hogy az atomenergia és a zöldenergia tökéletesen megfér egymás mellett, sőt kiegészítik egymást – mutatott rá. A Földespusztán alkalmazott technológiát szállító osztrák Biogest Gmbh. vezetője, Christian Riel azt húzta alá, hogy Magyarország agrárpotenciáljának köszönhetően alkalmas arra, hogy biogáz-nagyhatalommá váljon.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.