Átadták a geotermikus távfűtőművet Szentlőrincen

Átadták a geotermikus távfűtőművet Szentlőrincen hétfőn, a beruházásnak köszönhetően jövőre már termálvízzel fűtik a baranyai város mintegy kilencszáz lakását.

Nagy Ildikó, a projektet megvalósító PannErgy Nyrt. kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a geotermikus energiát hasznosító erőművel teljes egészében kiváltható a jelenlegi földgázalapú távhőszolgáltatás a 7.500 lakosú Szentlőrincen. A mintegy 1,3 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően január elsejétől 900 lakást, a jövő év második felétől pedig már több közintézményt is geotermikus energiával fognak fűteni.   A geotermikus távfűtőmű alapkövét az idén júliusban tették le. Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója akkor azt mondta: Magyarországon eddig ez a legnagyobb vállalkozás a föld hőjének kiaknázására. Az új létesítmény megszünteti a fosszilis energiaforrással működő erőművet és az ezzel járó szennyezést. A baranyai kisváros melletti kútból kitermelhető víz 87 Celsius fokos, zárt rendszerben elérheti a 90 fokot is, hozama maximálisan 25 liter másodpercenként.  A projekt KEOP-forrásból 442 milliós támogatást nyert.

Az nyrt. leányvállalata, a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. 90 százalékos tulajdonában álló Szentlőrinci Geotermia Zrt. idén júniusban hosszú távú, 15 évre szóló, és további öt évre meghosszabbítható hőenergia-szállítási szerződést kötött a város 100 százalékos tulajdonában álló Szentlőrinci Közüzemi Közhasznú Nonprofit Kft.-vel. A szerződés értelmében a Szentlőrinci Geotermia Zrt. mint távhőtermelő szállítja a Szentlőrinc jelenlegi távhőrendszerét üzemeltető távhőszolgáltató cég számára a geotermikus energiaforrásból származó hőenergiát. A geotermikus energia termelésére és szolgáltatásra koncentráló PannErgynek ez az első sikeres geotermikus kútfúrása. A társaság  tavaly áprilisban kezdte meg a munkát a baranyai város mellett. A fúrás az előzetesen tervezettnél hosszabb ideig tartott, részben a gépek és berendezések többszöri meghibásodása, részben egyes geológiai információk újraértékelése miatt.

Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke az MTI-nek korábban a szentlőrincit a portfólió legkockázatosabb geológiai adottságával rendelkező projektjének nevezte. A bonyolult geológiai szerkezet új megközelítést és következtetéseket eredményezett a fúrás során, amely a későbbiekben nagyobb lehetőséget fog adni Magyarország és a Kárpát-medence geotermikus adottságainak kiaknázásához.
A geotermikus energia kutatásában a PannErgy szakmai partnere az izlandi Mannvit, korábbi nevén VGK Hönnun cég. A PannErgy több tucat önkormányzattal alakított közös vállalatot a kutatásra és az energiaszolgáltatásra. A 2007-ben kezdett stratégia alapvető célja 20 létesítmény és legalább 60 megawatt energiatermelő kapacitás megteremtése.

Ajánlott tartalom

Megfelelő szigetelés és nyílászáró fűtési költségei lefelezéséhez

Az új rezsiszabályok életbe lépésével számos háztartásban indult meg a dilemma, hogyan is lehetne a fűtést korszerűsíteni. Arra azonban nem biztos, hogy mindenki „számszerűen” gondolt, hogy mennyire energiapazarlók is a 70-es, 80-as években épült otthonok. Cikkünkből egyértelműen kiderül, miért is annyira fontos a fűtésrendszer átalakítása mellett a megfelelő szigeteléssel és a nyílászáró cserével is foglalkozni.