Átadták a geotermikus távfűtőművet Szentlőrincen

Átadták a geotermikus távfűtőművet Szentlőrincen hétfőn, a beruházásnak köszönhetően jövőre már termálvízzel fűtik a baranyai város mintegy kilencszáz lakását.

Nagy Ildikó, a projektet megvalósító PannErgy Nyrt. kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a geotermikus energiát hasznosító erőművel teljes egészében kiváltható a jelenlegi földgázalapú távhőszolgáltatás a 7.500 lakosú Szentlőrincen. A mintegy 1,3 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően január elsejétől 900 lakást, a jövő év második felétől pedig már több közintézményt is geotermikus energiával fognak fűteni.   A geotermikus távfűtőmű alapkövét az idén júliusban tették le. Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója akkor azt mondta: Magyarországon eddig ez a legnagyobb vállalkozás a föld hőjének kiaknázására. Az új létesítmény megszünteti a fosszilis energiaforrással működő erőművet és az ezzel járó szennyezést. A baranyai kisváros melletti kútból kitermelhető víz 87 Celsius fokos, zárt rendszerben elérheti a 90 fokot is, hozama maximálisan 25 liter másodpercenként.  A projekt KEOP-forrásból 442 milliós támogatást nyert.

Az nyrt. leányvállalata, a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. 90 százalékos tulajdonában álló Szentlőrinci Geotermia Zrt. idén júniusban hosszú távú, 15 évre szóló, és további öt évre meghosszabbítható hőenergia-szállítási szerződést kötött a város 100 százalékos tulajdonában álló Szentlőrinci Közüzemi Közhasznú Nonprofit Kft.-vel. A szerződés értelmében a Szentlőrinci Geotermia Zrt. mint távhőtermelő szállítja a Szentlőrinc jelenlegi távhőrendszerét üzemeltető távhőszolgáltató cég számára a geotermikus energiaforrásból származó hőenergiát. A geotermikus energia termelésére és szolgáltatásra koncentráló PannErgynek ez az első sikeres geotermikus kútfúrása. A társaság  tavaly áprilisban kezdte meg a munkát a baranyai város mellett. A fúrás az előzetesen tervezettnél hosszabb ideig tartott, részben a gépek és berendezések többszöri meghibásodása, részben egyes geológiai információk újraértékelése miatt.

Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke az MTI-nek korábban a szentlőrincit a portfólió legkockázatosabb geológiai adottságával rendelkező projektjének nevezte. A bonyolult geológiai szerkezet új megközelítést és következtetéseket eredményezett a fúrás során, amely a későbbiekben nagyobb lehetőséget fog adni Magyarország és a Kárpát-medence geotermikus adottságainak kiaknázásához.
A geotermikus energia kutatásában a PannErgy szakmai partnere az izlandi Mannvit, korábbi nevén VGK Hönnun cég. A PannErgy több tucat önkormányzattal alakított közös vállalatot a kutatásra és az energiaszolgáltatásra. A 2007-ben kezdett stratégia alapvető célja 20 létesítmény és legalább 60 megawatt energiatermelő kapacitás megteremtése.

Ajánlott tartalom

Áprilisban is a magyarok számára volt a legolcsóbban a háztartási villamos energia és földgáz

Idén áprilisban is - a rezsicsökkentésnek köszönhetően - a magyar családok kapták Európában a legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos pénteken a közösségi oldalán.