Átadták a hulladékkezelő központot Győrött

Száztizenkét település 260 ezer lakosának életminőségét javítja a győri nagytérség hulladékgazdálkodási rendszere, amely 6,5 milliárd forintos uniós támogatással készül; a 9,5 milliárd forintos fejlesztési projekt keretében megépült hulladékkezelő központot Molnár Csaba kancelláriaminiszter hétfőn adta át.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter beszédében kiemelte, hogy a keletkező települési szilárd hulladék jó részét újrahasznosítják, energetikai felhasználásra alkalmas fűtőértékű anyagot állítanak elő belőle. Így a hulladéknak mintegy harmada kerül csupán a korszerűen kialakított lerakótérbe.
A győri hulladékgazdálkodási rendszer a Brüsszel által engedélyezett tizennégy országos nagyprojekt egyike – fűzte hozzá a kancelláriaminiszter.
Borkai Zsolt polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: az önkormányzat 3 milliárd forintos önrésszel járult hozzá a beruházáshoz. Az invesztíció nagyobb részét az uniós forrás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás biztosította.
A regionális hulladékkezelő központ korszerű technológia alkalmazásával kezeli az összegyűjtött szelektív és lakossági szilárd hulladékot – mondta az átadáson Kovács Barnabás projektvezető. Ennek szellemében készült el a szükséges aljazat-szigeteléssel ellátott 72 ezer négyzetméteres lerakó és a monitoring rendszer, amely érzékeli a fóliarétegek esetleges sérüléséből adódó szivárgást, lehetővé téve az azonnali beavatkozást. A hulladékot mechanikai-biológiai stabilizálási eljárásnak vetik alá. A stabilizálás során keletkezik az energetikai hasznosításra alkalmas fűtőanyag.
Ezzel az eljárással megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy a Győrött és a térségben évente keletkező 160 ezer tonna szilárd hulladék 60-65 százalékát hasznosítani lehessen, s csupán a fennmaradó hányadot helyezzék el a lerakóban.
A beruházás keretében 43 hulladékgyűjtő udvar, két átrakó állomás, több száz szelektív hulladékgyűjtő sziget épül. A feladatok ellátásához különféle eszközöket, gépeket, járműveket is beszereznek. A rendszer jövő tavaszi indítását megelőzően összesen 75 ezer komposztgyűjtő edényt juttatnak el a lakossághoz, a már használatban lévő hulladékgyűjtő edényeket pedig ellátják leolvasócsippel és elvégzik a számítógépes aktiválást. A lebomló zöldhulladékból komposzt készül, amelyet értékesítenek.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.