Átadták a kétezer háztartást ellátó, többhektáros napelemfarmot

Ünnepélyes keretek közt átadták kedden azt a rekordidő, mindössze két hónap alatt elkészült, 2,5 megawatt kapacitású napelemparkot, melyet az Eurotrade csoport épített fel több száz millió forintos költséggel Szeghalom határában.

Szűcs Attila, a cégcsoport tulajdonosa elmondta, az öthektáros területen fekvő napelemes rendszert 650 millió forint saját forrásból valósították meg, és a várható megtérülési ideje hét év lesz, figyelembe véve a napsütéses órák számát és az üzemeltetési költségeket. Mint elhangzott, a cégcsoport idén 10 megawatt termelőkapacitást helyezett üzembe, 25 megawattnyi beruházás folyamatban, 80 megawattnyi pedig előkészítési fázisban van. A tulajdonos hozzátette, a szeghalmi park évente 3,2 gigawattóra áramot állít elő, mely nagyságrendileg kétezer háztartás éves energiaszükségletét elégíti ki. Szűcs Attila a megnyitón elmondta azt is, hogy miért esett a településre a választásuk. A dunántúli tulajdonos szerint mindez a véletlennek köszönhető: az egyik gyermeke járt Szeghalmon, akinek megtetszett a település, annak falusias szerkezete, és ezután kezdtek el kutakodni a befektetési lehetőségek iránt. Szűcs Attila úgy fogalmazott, ezentúl gyakrabban feltűnnek majd a városban, és amennyiben lehetőséget kapnak rá, szívesen támogatják a helyi ügyeket is. Macsári József polgármester elmondta, a kétezres évek óta célja a városnak, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelemre és a megújuló energia felhasználására, valamint hogy mindezeket a mindennapok részévé tegye. Kiemelte, fontos, hogy a város által felhasznált energiát ne fosszilis, hanem megújuló forrásból szerezzék be. A városvezető hozzátette, ez a hitvallás jellemzi a település beruházásait több mint egy évtizede, majd megjegyezte, valószínűleg további hasonló beruházások várhatók. A köszöntőbeszédek után hivatalosan is átadták a napelemparkot, majd a városháza dísztermében többféle, megújuló energiákkal kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők.

forrás: beol.hu

 

Legyen nyugodt a karácsonya villanyszámla nélkül! 90% kedvezmény az engedélyeztetés árából! Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül személyre szabott árajánlatot kap. (x)

 

Ajánlott tartalom

Kihalás fenyeget minden ötödik európai madárfajt

Minden ötödik madárfajt, köztük a sárszalonkát, a sarlósfecskét és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti Európában a BirdLife madárvédelmi szervezet legújabb vörös listája szerint.