Forrás: u-szeged.hu Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az SZTE EIT-et az egyetem a közlemény szerint fontos fejlődési állomásnak tekinti, mivel a megvalósítását saját laboratóriumi kutatási eredmények tették lehetővé. Az egyetemi Science Parkban első ízben egy napelemparkot építettek, hogy zöld áramot nyerjenek az elektrokémiai folyamatokhoz, ezt követően érkezett meg az a két konténer, amelyekben az SZTE saját tervezésű berendezései víz felbontásával e-hidrogént nyernek. Itt kap helyet az a technológia is, amivel a helyszínen szén-dioxidból szén-monoxidot állítanak elő. A később üzembe helyezett harmadik konténerben állíthatók elő a szintetikus üzemanyagok a korábban termelt e-hidrogén, valamint szén-dioxid vagy szén-monoxid reakciójával. A szintetikus nyersanyag hasonló a természetben bányászott kőolajhoz, készíthető belőle benzin, gázolaj, kerozin vagy akár nehezebb olajok is – tették hozzá.

Az egyetem korábbi közleménye alapján az EIT elemei a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium, az Audival közös, szintetikus üzemanyagok előállítását szolgáló projekt, valamint a Bükkábrányi Energiaparkkal közös hidrogénelőállítási projekt finanszírozásával jöhettek létre. A létesítmény alkalmas arra, hogy külső megrendelők kipróbálhassák benne a saját technológiáikat, így az SZTE számításai szerint megtermelheti a fenntartási költségeit – írták.

Ajánlott tartalom

Tudományos sokk: az otthoni munka radikálisan átalakította az energiafelhasználást

Ha a napelemes háztartásokban nőne az otthoni munkavégzés, az egyenletesebb energiafogyasztást eredményezhetne.