Átadták a Tisza-tavi Ökocentrumot

Ünnepélyes keretek között került átadásra Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum. A hazánkban egyedülálló létesítmény több mint 2 milliárd forint értékű beruházás révén, európai uniós támogatással valósult meg. A megnyitón Bornemisza János polgármester egy korábbi ígéretéhez híven „örömúszással” avatta fel Európa legnagyobb, 1 millió literes édesvizű akváriumrendszerét.

Már látogatható a Tisza-tavi Ökocentrum, amely eddig nem látott formában mutatja be a Tisza-tó természeti kincseit. A létesítményt április 27-én, ünnepélyes keretek között adták át, Varga Mihály miniszterelnökséget vezető államtitkár, Csepreghy Nándor, az NFÜ Kommunikációs Főosztályának vezetője, valamint Scheer Sándor, a beruházás kivitelezésével megbízott Market Építő Zrt. vezérigazgatójának részvételével. A projekt a magyar kormány támogatása mellett az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) turisztikaiattrakció-fejlesztés pályázata révén, egy több mint 2 milliárd forint összköltségű beruházás keretén belül valósult meg. A községi Önkormányzat kezdeményezése révén létrehozott látogatóközpont kiváló alkalmat nyújt egy rendhagyó találkozásra a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti értékeivel. Kínálatában az oktatás is kiemelt szerepet kap, amelyet modern, interaktív megoldások tesznek emlékezetessé. Az épületben 3D természetfilmeket vetítő mozi terem, valamint a „Makrovilág Földinfó” és az „Éjszakai erdő” interaktív kiállítások mellett Európa legnagyobb, 1 millió liter össztérfogatú édesvízi akváriumrendszere mutatja be a térség élővilágát. A speciális üvegfalú alagúttal épített akváriumrendszer önálló ökoszisztémát rejt, és lehetővé teszi a Tisza-tó állatvilágával való közvetlen találkozást.

Az átadási ünnepségen Bornemisza János polgármester, az Ökocentrum üzenetét hangsúlyozva, amely szerint lehetséges az ember és a természet közti harmónia megteremtése, valamint egy korábbi ígéretét teljesítendő, együtt úszott az akváriumrendszer hatalmas vizáival. A hazánkban egykor őshonos, háromméteresre is megnövő halóriások mellett az Ökocentrum számos hazai faj életét tárja fel a közönség előtt. A létesítmény április 28-ától fogadja első látogatóit.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.