Átadták a zalaegerszegi szennyvíztisztítót

Hivatalosan is átadták Zalaegerszegen a mintegy hárommilliárd forintos beruházással felújított és kibővített szennyvíztelepet, amely a zalai megyeszékhellyel együtt 120 település folyékony hulladékának tisztítását végzi.

A szerdai avatáson Rigó Csaba, a beruházó önkormányzati társulás elnöke elmondta: a tisztítótelep az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósult mintegy 13 milliárd forintos szennyvízberuházás zárása. Nem pusztán a szennyvíz elvezetését és kezelését sikerült ennek keretében megoldani, de további, szinte példa nélküli környezetvédelmi beruházásokat is megvalósítottak.
Emlékeztetett arra, hogy a keletkező szennyvíziszapból zöldenergiát állítanak elő, vagyis tisztított metánt, amely gázmotorú erőművet hajt, továbbá gázüzemű gépkocsikba tudják tankolni. A tervek szerint a helyi tömegközlekedést is az itt előállított biogázzal hajtanák. Mindezen túlmenően megszűnt az ivóvíz klórozása, helyette ultrahangos tisztítórendszert üzemeltetnek.
A két ütemben megvalósított szennyvíztelepi rekonstrukció kivitelezésében a Vegyépszer Zrt. és a Hídépítő Zrt. konzorciuma, valamint a zalakarosi Szabadics Zrt., a zalaegerszegi Hydrocomp Kft. és a SADE-Magyarország konzorciuma vett részt.

Gyutai Csaba polgármester kifejtette: Zalaegerszeg több mint 99 százaléka ma már csatornázott, a tisztítótelep révén pedig szinte ivóvíz minőségű víz távozik a Zalába. Hangsúlyozta, hogy a Zala folyón már érezhető a javulás, helyreállt az 1950-es, 1960-as években jellemző ökoszisztéma, amit az is jelez, hogy ismét megjelent a folyóban a szivárványos pisztráng.
A zalaegerszegi polgármester elmondta: a hat év alatt megvalósult teljes beruházás nemcsak a Balaton tisztaságának megőrzését szolgálja, hanem hozzájárul ahhoz, hogy a zalai megyeszékhely ökovárossá váljon. Ennek része, hogy szennyvíz tisztítása teljes mértékben megoldott, az ivóvíz bázis védelmére pedig olyan beruházást terveznek, amelynek köszönhetően akár ásványvíz minőségű lehet a zalaegerszegi csapvíz.
Burján Richárd, a szennyvíztelepet és a csatornarendszert üzemeltető Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte: az ötven éve működő, közel 40 milliárd forint értékű közművagyont üzemeltető társaság története során az elmúlt években érte el a lehető legmagasabb műszaki, technológiai színvonalat. Az innovatív technológiák alkalmazásában is élen járnak, mert a nemrég átadott biometán üzemanyagtöltő állomás ma még nemcsak Magyarországon, de a régióban is egyedülálló.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.