Az ország első aktív készháza!

2009. szeptember 22.-én hivatalosan is átadták Magyarország első energiatermelő készházát.

A házat a GRAND-ÁCS TETŐCENTRUM ÉS KÉSZHÁZ Kft építette, aki egyébként az idén hivatalos ünepség keretében indította el az ország első, teljesen automata készgyárát is Esztergomban, amely teljes egészében a nyugati készházgyárak mintájára épült.

A pilisszentiváni családi ház a tervek szerint 0 Ft-os rezsiköltséggel üzemeltethető, miközben még plusz energia is keletkezik, amit a tulajdonos akár értékesíthet is. Az épületet úgy tervezték, hogy minden évszakban és napszakban a környezetből és a földből érkező alternatív energiaforrásokat – geotermikus energia, napenergia – maximálisan hasznosítsa. Az energiatermelő készház tulajdonosa arra készül, hogy az üzembe helyezés után egy éven át rögzíti a ház energia felhasználásával és termelésével kapcsolatos pontos napi adatokat, azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, káros anyag kibocsátása nélkül is élhetünk ugyan olyan komfortos és esztétikus családi házban.

Az aktív készházban minden mérésre és rögzítésre kerül, a házenergiatermelése és fogysztása,a külső környezeti viszonyok-hőmérséklet, szél, napsugárzás, belső környezeti viszonyok-hőmérséklet, fényerő, légcsere stb…. Ezen adatok mindenki számára hozzáférhető lesz, tetszés szerint, tetszés szerinti időintervallumra kivetítve különböző táblázatos, grafikus formában a építtető cég hónlapján.

A házat kívülről semmi nem különbözteti meg a hagyományos házaktól. A legújabb technológiának köszönhetően a ház különleges fal- és tetőszerkezet szigeteléssel rendelkezik, valamint talajkollektoros központi szellőztető berendezéssel van ellátva. A különleges szigetelés igen alacsony hő-átbocsátási tényezővel rendelkezik. A hagyományos eljárással készült lakóingatlanok esetében a legnagyobb energiaveszteséget a nem megfelelő szigetelés okozza. Az energiaveszteség másik forrása a szellőztetés. Erre nyújt megoldást a hő-visszanyerő központi szellőztető berendezés, amely folyamatosan friss, tiszta levegőt juttat a házba, amelynek hőmérséklete (+5°C) télen magasabb, nyáron pedig alacsonyabb a külső hőmérsékletnél. Ennek a technológiának köszönhetően a ház energiavesztesége – és így energiaigénye is – minimalizálódik. A maradék energiaigényt napelem-rendszer fedezi. A termelt elektromos energia váltóárammá alakítható, amit felhasználhatunk, vagy az árammérőn keresztül betáplálhatjuk a rendszerbe.Az energiatakarékosságtól a pozitív éves energiamérlegig
Ha mosógépet vagy hűtőgépet vásárolunk, a legtöbben figyelembe vesszük, hogy az adott gép milyen energiaosztályba tartozik, így kalkulálhatunk annak energiafogyasztásával is. 2009. januárja óta Magyarországon is kötelező az új építésű házakra, lakásokra, építendő épületek és az eladásra kerülő ingatlanok energiatanúsítványának elkészítése. (A használt lakásokra csak 2012-től lesz kötelező, de aki szeretne jól dönteni, annak érdemes elkészíttetni a tanúsítványt!) Így a jövőben, amikor leendő otthonunkról döntünk, figyelembe vehetjük annak energiatakarékosságát is.

Az épületeket m2-re vetített éves energiafogyasztásuk alapján osztályozzák.

Magyarországon azt az épületet tekintik alapnak, amely körülbelül 160 kWh/m2/éves fogyasztással rendelkezik. (Tőlünk nyugatra már 110 kWh/m2/év, sőt van 50kWh/m2/év ez az alap.) Erre azt mondják, hogy 100%. Ha egy épület 95 -100% között fogyaszt (C kategória), akkor az a követelménynek megfelelő. Az az épület, amelynek fogyasztása ennek az értéknek csak 75 %-a, vagy ennél kevesebb, az energiatakarékos (A kategória), azt az épületet, amelynek fogyasztása kevesebb, mint az alap 55%-a (A+ kategória), fokozottan energiatakarékosnak tekinthetjük.

Azt az épületet, amelyik csak 15kWh/m2/év vagy kevesebbet fogyaszt, Passzív Házként emlegetik. (10% alatti fogyasztás) És ha tovább megyünk: Energiatermelő Ház, vagyis aktív ház az az épület, amelyik éves energiamérlege pozitív.

Az építészet hagyományos elemeit ötvözve a rendelkezésre álló modern eszközökkel olyan otthonban élhetünk, amely kis befektetéssel hosszú távon nagy hasznot hoz. A Pilisszentivánon épülő készház egyben mintaházként is funkciónál majd a jövőben – a tervek szerint 2009 szeptemberétől – így nyitva áll majd azok előtt, akik a jövőjüket energiatakarékos és a fenntarthatóságot is szem előtt tartó környezetben tervezik.

Energiatermelő és passzív háznak minősíthető épületet a könnyűszerkezetes épületekből a legegyszerűbb építeni, a kiváló hőszigetelő értéküknek köszönhetően.

Ezt az értéket már nem csak drága gépészettel lehet elérni. Az energia tanúsítvány értékhatárai sajnos nem mutatják, nem igazolják az energiatakarékos épületeket, mert egy viszonylag magas energia felhasználásnál a hagyományos épület és egy passzív, vagy energiatermelő ház is ugyanúgy A+ kategóriás. Az értékhatárokat kellene csökkenteni, (a MAKÉSZ ezt tartja jó megoldásnak) vagy újabb kategóriák bevezetését, például.: A++ és A+++.

Ajánlott tartalom

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.