Felavatta Magyarország első optikai elven működő műanyaghulladék-válogató művét az FE-Group Invest Zrt. kedden Budapesten.

Átadták az első magyarországi optikai elvű műanyaghulladék-válogatót

Felavatta Magyarország első optikai elven működő műanyaghulladék-válogató művét az FE-Group Invest Zrt. kedden Budapesten.

Az Oláh Lajos környezetvédelmi és vízügyi államtitkár és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes jelenlétében átadott korszerű hulladékkezelő 400 millió forintos beruházással jött létre, amelyből 50 millió forintot európai uniós pályázaton nyert el a vállalat.

A berendezés üzembe állításával a jelenleginek a duplájára, 7.200 tonnára nő az összes budapesti műanyag hulladékot kezelő FE-Group válogató kapacitása. A berendezés fénynyalábok segítségével, 95 százalékos pontossággal válogatja szét a különböző műanyagfajtákat színük és anyaguk szerint. A szétválogatás után könnyebben kiválasztható a több mint 90 százaléknyi, másodnyersanyagot képező műanyag hulladék. Az üzemavatón Hagyó Miklós főpolgármester-helyettese közölte: az elmúlt két évben 600-ról 900-ra emelkedett a szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma Budapesten, ezért mindenképpen szükséges volt egy új válogatómű üzembeállítása. Hagyó Miklós kiemelte: míg 2005-ben csupán 915 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a budapestiek, addig 2008-ban már 3.808 tonna műanyag hulladék gyűlt össze a fővárosi gyűjtőszigetek sárga edényeiben és a hulladékudvarokban.Emellett azonban tovább nőtt a gyűjtőszigetek mellé illegálisan lerakott szemét mennyisége, amelynek elszállítására tavaly 700 millió forintot kellett költenie a fővárosnak.

Az első optikai elven működő hulladék-válogató berendezés 2012-ig nyújthat megoldást a korábbi minőségi és kapacitási problémákra. A berendezés kapacitása a korábbi kézi válogatási rendszer duplája: óránként két tonna.Az optikai válogatás lényege, hogy a rendszer egy fénynyalábot bocsát a futószalagon alatta nagy sebességgel elhaladó műanyag hulladékokra és a fénynyaláb visszatükröződéséből állapítja meg az egyes hulladékok anyagát. Ezután az optikai érzékelők mögé helyezett levegőfúvókák segítségével, nagy nyomással a másodperc tört része alatt kifújja a PVC hulladékból a másodnyersanyagot jelentő PET hulladékot, amelyet azután szín szerint szétválogat.

Ajánlott tartalom

Budapesten tartja csúcstalálkozóját a legnagyobb európai munkaadói szövetség

Az Európai Munkaadói Szövetség, a BusinessEurope Budapesten tartja az Elnökök Tanácsa (Council of Presidents) ülését június 27-28-án - tájékoztatta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) hétfőn az MTI-t.